Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Moderátor Chris Rock změnil Oscary na kousavou rasovou kritiku

Kultura

  8:34
LOS ANGELES - Černošský komik Chris Rock, který se v letošním ročníku předávání cen americké filmové akademie Oscar vrátil do role moderátora večera, od první chvíle nenechal nikoho na pochybách, že se v sále vznáší velký slon - a on rozhodně nebude tím, kdo by předstíral, že ho nevidí.

Moderátor večera Chris Rock. foto: Reuters

Oním příslovečným slonem byl poprask kolem výhradně bělošských nominací ve všech hereckých kategoriích - a celkové převládající „bělosti“ nejprestižnějších cen filmového světa, napsala agentura Reuters.

V úvodním monologu prošpikovaném kousavými šlehy, jež si nebraly servítky, mimo jiné popsal diskriminaci ve stylu „dívčích spolků“, která prostupuje celým filmovým průmyslem. Připravil si tak jeviště pro noc plnou gagů, jež se opakovaně vracely k tématům rasové politiky.

Rasismus naruby, obula se herečka Ramplingová do bojkotu Oscarů

Tři a půl hodiny trvající živě vysílaný pořad, který bývá proslulý svou sebestřednou pompou, tak proměnil na nepříliš zdrženlivou satiru drnkající na problémy začlenění menšin a společenské rozmanitosti. Navázal tak mimo jiné na kampaň vedenou na sociálních sítích pod tagem #OscarsSoWhite (příliš bílé Oscary) a hnutí Black Lives Matter (na černých životech záleží).

Ceny bílých lidí

Rock si na slavnostní večer oblékl bílé sako a nenuceně se představil jako moderátor pořadu, „jinak známého jako Ceny bílých lidí“, a dodal: „Uvědomte si, že kdyby nominovali i moderátory, tak bych tuhle práci nedostal.“ Od té chvíle bylo jasné, že si Rock nehodlá brát servítky.

Cate Blanchettová na červeném koberci.
Nejlepší herec a nejlepší reřisér: Leonardo DiCaprio a Alejandro G. Inarritu.

S hraným pobavením se například podivoval, proč se v 50. nebo 60. letech nikdy nezvedl takový odpor jako letos proti nedostatku rasové rozmanitosti. A sám si odpověděl: „Protože tenkrát jsme měli k protestům vážné věci.“ „Byli jsme moc zaneprázdnění tím, jak nás znásilňovali a lynčovali, než abychom se starali, kdo se stal nejlepším kameramanem,“ pokračoval. „Když se vám babička houpe na stromě, je vážně těžké zajímat se o to, jaký je nejlepší zahraniční krátký dokumentární film.“

Své jízlivé šlehy ale nesměroval jen na Hollywood. Jeden z největších výbuchů smíchu vyvolal, když zažertoval, že každoroční oscarová připomínka v podobě sestřihu všech filmových hvězd, které v předchozím roce zemřely, by měla být raději věnovaná „černochům, co loni zastřelili poldové, když šli do kina“.

Rock bavil předtočenými klipy

Tento motiv po úvodním monologu pokračoval i ve vstupech a předtočených klipech během celého večera. Během jednoho z nich - parodii na scénu z nominovaného sci-fi dramatu Marťan o astronautovi, který uvízl na Marsu - Rock ve filmu nahradil marťanského trosečníka Matta Damona. A hádka činitelů NASA, zda má nebo nemá cenu pokusit se dostat ho zpátky na Zemi, tím nabrala nový rozměr.

V další předtočené scénce Rock ve smokingu vešel do kina v Comptonu, převážně černošském předměstí Los Angeles, a zeptal se několika návštěvníků, jestli viděli některý z filmů nominovaných na letošní Oscary. Nikdo neodpověděl kladně. Ale všichni řekli, že viděli a líbilo se jim kritikou oceňované hip-hopové drama Straight Outta Compton, které se nedostalo mezi nominované v žádné z kategorií.

Sušenky za tisíce dolarů

Aby trochu vyvážil sžíravou společenskou satiru jemnějším humorem, pozval jednapadesátiletý Rock do hlediště členky skautské družiny své dcery, aby hostům usazeným na sedadlech prodávaly skautské sušenky. Tato skautská přepadovka jim vynesla přes 65 tisíc dolarů (asi 1,6 milionu korun).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!