Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Na Vítkově vystavují mixpult Plastiků i doživotního Slavíka Kubišové

Kultura

  6:00
PRAHA - Spojení hudby a politiky od roku 1848 do současnosti představuje dnes otevřená výstava v Národním památníku na Vítkově. Součástí expozice jsou předměty i zvukové a audiovizuálních záznamy, které ukazují různé hudbu jako nástroj politické moci i formu protestu. Vystaveny jsou například originál Smetanovy Písně Svobody z roku 1848, čelenka Libuše z pozůstalosti Emy Destinnové nebo terezínská partitura dětské opery Brundibár Hanse Krásy.

Výstava Hudba a politika. Tesla Comet 9 Commodore, vyráběno od roku 1958. foto: Národní muzeum

Z novějších dějin je na výstavě nazvané Hudba a politika k vidění například doživotní Zlatý Slavík pro Martu Kubišovou z roku 1990 či mixážní pult skupiny Plastic People of the Universe ze začátku 70. let.

"Výstava se zabývá hudbou ve vztahu k revoluci, válce, hudbou ve službách propagandy, hudbou jako symbolem státnosti i rolí hudby a hudebních celebrit v současné politické kampani," řekl před dnešní vernisáží ředitel Historického muzea NM Marek Junek. Je podle něj první letošní multioborovou výstavou na tomto symbolickém místě. Hudba a politika se tu mísily od konce 19. století, kdy se tu obrozenci pokoušeli postavit Žižkův památník. Připomněl legionářskou tradici a dobu po roce 1948, kdy se Vítkov stal Gottwaldovým mauzoleem a pohřebištěm komunistických funkcionářů.

Bedřich Smetana, Píseň svobody (autograf).

Podle kurátorky Jitky Gelnarové na výstavě spolupracovali muzikologové, historici i politologové. "Jde o výstavu, jejíž návštěvníci uslyší spoustu hudebních ukázek a v takzvané badatelně se pomocí kopií dobových dokumentů seznámí s represí v hudebním životě socialistického Československa," řekla.

Příběh české hymny i Osvobozeného divadla

Dokumentován je například příběh písně Kde domov můj - budoucí československé státní hymny; zní v podání Emy Destinnové z roku 1914 či při spontánním projevu hokejových fanoušků po vítězství na mistrovství světa v roce 2010. Podobně i husitské písně Ktož jsú boží bojovníci, polky Škoda lásky či tendenčních děl vážné hudby. Připomenut je i fenomén Osvobozeného divadla včetně ukázek z vysílání Voskovce, Wericha a Ježka z Ameriky během druhé světové války. Vystaveny jsou LP desky ze soutěže Zlatý palcát či festivalu politické písně v Sokolově 70. a 80. let.

Celostátní spartakiáda, 1960.

Oddíl věnovaný represi dokládá, jak byla "cizí" hudba považována za ideologickou zbraň Západu. Totalitní režim proti ní stavěl nejenom normy formou povinných rekvalifikačních zkoušek, ale i represe dohledem cenzorů, kriminalizací i nucením k emigraci. Z videoukázek zaujme projev Milouše Jakeše z Červeného Hrádku z července 1989 či zpěv Marty Kubišové na Václavském náměstí v listopadu 1989.

Výstava Hudba a politika potrvá v Národním památníku na Vítkově až do března příštího roku. Národní muzeum v Praze (NM) ji připravilo k Roku české hudby

Autoři: ,

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...