130 let
Srpen v zemi indiánů

Srpen v zemi indiánů | foto: Národní divadlo

Národní divadlo dává inscenace k ledu, pak je rozmrazuje

Kultura
  •   12:15
PRAHA - Po roční pauze vrací Národní divadlo do repertoáru titul Srpen v zemi indiánů, v plánu je osm nových repríz. Podobný systém uplatní první scéna i u dalších inscenací.

"Provoz vícesouborového divadla nám leckdy neumožňuje uvádět více náročných titulů současně. Sáhli jsme tedy k řešení některé inscenace ukládat takzvaně k ledu a po čase je opět rozmrazit," komentoval nový systém režisér a umělecký šéf činohry Michal Dočekal.

Vedle Srpna v zemi indiánů podobně odpočivalo i Čekání na Godota či komedie Co se stalo, když Nora opustila manžela. Tyto dva tituly se na repertoár Nové scény vrátí v březnu a v dubnu. "Godot nás bude následně reprezentovat v rámci vzájemné výměny s Maďarským divadlem v Kluži. S Norou navštívíme festival, který pořádá Alexandrinské divadlo v Petrohradu," dodal Dočekal.

Kateřina Burianová v inscenaci Srpen v zemi indiánů

Srpen v zemi indiánů bude mít obnovenou premiéru v neděli 17. února. Na jevišti Stavovského divadla se v něm objeví Jan Kačer, Kateřina Burianová, Miluše Šplechtová, David Prachař, Jaromíra Mílová, Sabina Králová, Jana Preissová, František Němec, Vladimír Javorský, Lucie Žáčková, David Matásek či Igor Bareš. Hra je komorním příběhem dávno ukrytých tajemství, ve které "tři sestry v prérii" sčítají své ztráty a nepřestávají bojovat o lásku, štěstí i smysl života. Kateřina Burianová dosáhla rolí v této inscenaci hattricku - získala totiž za roli Violet Westonové Cenu Thálie 2009, Cenu Alfréda Radoka 2009 i Cenu Sazky a Divadelních novin.

Autor: ČTK