Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nejdražší plakát na světě. Filmový Dracula se prodal za více než půl milionu dolarů

Kultura

  6:00
DALLAS - Americký aukční dům Heritage vydražil originální filmový plakát ke snímku Dracula z roku 1931. Jeden ze dvou zbývajících kusů na světě se tak stal nejdražším vydraženým plakátem na světě.

Jeden ze dvou dochovaných plakátů k premiéře filmového Draculy. foto: Heritage Auctions

Snímek Dracula amerického režiséra Toda Browninga měl pemiéru v roce 1931. Děsivý příběh, volně inspirovaný stejnojmennou knihou Brama Stokera, je jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších hororových snímků filmového studia Universal Pictures.

Traduje se, že film neměl vůbec dopadnout, protože Florence Balcombeová, vdova po Stokerovi, nechtěla nikomu za žádnou cenu prodat práva. Bela Lugosi, do té doby téměř neznámý herec maďarského původu, ji šel do jejího domu přesvědčit. Nikdo neví, co se v domě stalo, ale Lugosi odcházel s právy na Draculu v kapse. Nejdříve vznikla brodwayská divadelní hra a pak až film.

Filmový plakát z roku 1931 zobrazuje Belu Lugosiho a jeho pověstný děsivý pohled. Většina těchto plakátů jsou reprodukce, ale dva originály ve výborném stavu se zachovaly. Jeden vydražil neznámý zájemce za 525,8 tisíc dolarů (okolo 11,5 milionů korun).

Jeden ze dvou dochovaných plakátů k premiéře filmového Draculy.

Dracula tak překonal i Casablancu. Filmový plakát k italské premiéře snímku (jediný originál na světě) se koncem letošního července prodal za 478 tisíc dolarů (více než 10,5 milionů korun).

Sběratelství filmových plakátů je oblíbené hobby. Cenu plakátů určuje samozřejmě to, jestli jde o originál či kopii (reprint), v jakém stavu je a také jestli byl srolován nebo přehýbán. Cenu ovlivňuje i to, jak byl film divácky a kasovně úspěšný. Dracula i Casablanca jsou dnes kultovními snímky.

Metropolis: nejvlivnější sci-fi film, který nikdy neuvidíte celý

Ačkoliv jde v případě Draculy o největší částku padlou v aukci, tak nejde o největší obchod. V roce 2005 prodával sběratel Adrew Cohen plakát k vizionářskému sci-fi snímku Metropolis (1927) režiséra Fritze Langa. Neznámý kupec za něj zaplatil 690 tisíc dolarů (téměř 15 milionů korun). Tohoto plakátu se dochovaly rovnou čtyři kusy a spekuluje se, že jedním z majitelů je i oscarový herec Leonardo DiCaprio.

Až strašidelný plakát k filmu Metropolis (1927)

Monstra už nestraší. Projekt Dark Universe možná skončil dříve, než vůbec začal

Paramount Pictures, studio stojící za Draculou a další řadou pověstných monster, se pokouší zašlou slávu obnovit v projektu Dark Universe. Je ale docela dobře možné, že se projekt kvůli problémům zruší.

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč