130 let
Never Sol

Never Sol | foto: Space X

Prolínání hudebních žánrů a výstavy navrch, to je nový festival Space X

Kultura
  •   18:00
Zcela nový festival Space X proběhne 12.–13. dubna. Na prolínání hudebních žánrů se návštěvníci mohou těšit v podzemních prostorách bývalého Domu uměleckého průmyslu v Charvátově ulici, kde nyní sídlí Divadlo X10, jen pár kroků od Národní třídy.

„Festival je určen primárně milovníkům alternativní a ambientní hudby s přesahy do dalších hudebních směrů. Představí špičky tohoto žánru z Česka i zahraničí. V Praze podobně zaměřený festival chybí, rozhodli jsme se ho pořádat, protože Divadlo X10 je multižánrovým, umělecky otevřeným prostorem,“ vysvětlila ředitelka divadla Lenka Havlíková.

Mezi největší lákadla bezesporu patří Lenka Dusilová a úspěšný slovenský kytarista David Kollar, který mj. spolupracoval s bubeníkem skupiny King Crimson Patem Mastelottem, proslulým norským trumpetistou a mistrem ambientní hudby Arvem Henriksenem nebo jeho švýcarským nástrojovým kolegou Erikem Truffazem. Na pražské vystoupení přizval dalšího snivého trumpetistu Paola Ravieriho z Itálie.

Dorazí také česká pianistka a zpěvačka Barbora Mochowá, kterou doprovodí Unique Quartet. V rámci turné k nové desce na festivalu vystoupí uhrančivá zpěvačka Never Sol kombinující silné melodie s elektronikou. Na festivalu zahrají také například Irena a Vojtěch Havlovi, držitelé Českého lva za film Křižáček.

Hudební program doplní například výtvarný workshop Milly Janatkové, k vidění bude instalace ozvučených soch Martina Janíčka nebo výstavy obrazů Igora Hlavinky, Iva Pelichovského a výstava fotografií Iva Karáska.

Hlavním dramaturgem festivalu je Michal Kořán, který se celoživotně věnuje ambientu a byl hlavním dramaturgem a organizátorem nultého ročníku. Jednotlivé vstupné na den stojí 250 korun, dvoudenní permanentka 400 korun.

Autor: obz