130 let

Oblíbená stylizace. Monkey Business pózují na fotografiích k nové desce Objects Of Desire And Other Complications. | foto: SonyBMGReprofoto

Objekty touhy mají uspět v hale

Kultura
  •   10:17
PRAHA - Zítřejším koncertem v pražské Sazka Areně završí kapela Monkey Business halové turné k albu Objekty touhy a jiné komplikace. Proč se rozhodli přidávat k výpravné podívané svoji novou desku ke vstupence zdarma, vysvětluje kapelník Roman Holý.
Uniformy ve stylu diktátorů z banánové republiky, za které by se nemusel stydět ani Freddie Mercury, zpěvák proslulých Queen, průhledné nástroje včetně bicích a kláves, stylizované projekce a dekorace, pyrotechnika. To vše čeká návštěvníky zítřejšího koncertu v Sazka Areně.

Za možnost uspořádat výpravnou podívanou po českých halách vděčí Monkey Business silnému sponzorovi turné, ovšem bonus v podobě nové desky přidávané zdarma ke vstupence je příznakem doby, v níž je cédéčko spíš než prodejním zbožím pozvánkou na koncert nebo vzpomínkou na něj.

Na hospodské vytahování se stačí Lucerna

Klávesista a skladatel Roman Holý touto situací moc nadšený není. „Mám pocit, že by jakýkoli pracující člověk měl za svou práci dostat přiměřeně zaplaceno. Představa, že se kapela lopotí půl roku s deskou a nemá z toho ani vindru je tedy dost děsivá,“ vzteká se.

„Na základní škole nás učili,že v komunismu bude mít každý vše zadarmo, ale že to zažijeme i v kapitalismu, to jsem nečekal.“ Deska zdarma podle něj dost přesně odráží situaci, kdy je na jednu stranu zájem o stále dražší vstupenky na koncerty, lidé ale rozhodně nehodlají utrácet za desky, které jsou vlastně k mání zdarma.

„Za rohlíky a košile utrácet musí, ty se zatím vypalují těžko, ale ono se časem určitě něco vymyslí,“ glosuje to ironicky Holý s tím, že hudba ani kapely se stahováním z internetu ani vypalováním samozřejmě nezahynou. „Jen se jim bude hůř pracovat,“ dodává.


Další podrobnosti o zítřejším koncertu
Monkey Business v Sazka Areně
si přečtěte v dnešním vydání deníku
Autor: Petr Vizina