• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Kotas Jaroslav: Z Marseille

Kotas Jaroslav: Z Marseille | foto: Aukcnidum.czReprofoto

Obrazy ze sbírky Radovana Lukavského lze pořídit za pár stovek

Kultura
  •   15:50
BRNO - Desítky obrazů ze sbírky slavného herce Radovana Lukavského brzy změní majitele. Hercova rodina se rozhodla prodat tři stovky uměleckých děl, která Lukavský koupil nebo dostal.

Hlavní část sbírky, asi 80 nejzajímavějších obrazů různých technik, nabídne aukční dům AAA v nedělní brněnské dražbě. "Vyvolávací ceny jsou velmi vstřícné, pohybují se od stokoruny do 19.000 korun," řekl licitátor a starožitník Petr Kobert.

Lukavský podobně jako mnozí herečtí kolegové ctil výtvarné umění a některá díla si sám pořídil. "Řadu věcí také dostával od přátel i od autorů, jimž často zahajoval vernisáže," uvedl Kobert. Na některých obrazech jsou věnování Lukavskému, která zvyšují jejich sběratelskou hodnotu.

Jandová Ludmila: Ohradník u vysoké trávy

Jandová Ludmila: Ohradník u vysoké trávy
barevná suchá jehla, signováno tužkou, datováno 1984, abstrahující pojetí, volný list; 500 Kč

Uznávaný herec Lukavský zemřel loni v březnu v 88 letech. Bezmála 60 let byl jednou z opor pražského Národního divadla, jako profesor Akademie múzických umění vychoval několik nových hereckých generací. Kolegové jej ctili nejen jako charakterního herce a mimořádného recitátora, ale také díky jeho ušlechtilosti a noblese.

V Lukavského sbírce jsou například díla Jiřího Trnky, Františka Muziky, Bohuslava Reynka, Olbrama Zoubka a Blanky Bohdanové. Miloš Nesvadba Lukavskému věnoval kresbu, na níž herec na káře veze celou slavnou "Zlatou kapličku".

Jíra Josef: Na Golgotě

Jíra Josef: Na Golgotě
kombinovaná technika, signováno, datováno 1966, dedikace: paní a panu Lukavským, volný list; 15 000 Kč

Nejvyšší vyvolávací cenu 19.000 korun má olej na plátně Karla Součka nazvaný V pasáži. Za 15.000 korun nabízí aukční dům kombinovanou techniku Josefa Jíry Na Golgotě. Podle Koberta je to výjimečná nabídka.

Autor: ČTK