130 let

Petr Čtvrtníček, Miroslav Mejzlík, Igor Chmela a Ivan Voříšek | foto: nazabradli.cz, Jan Dvořák

Ozbrojte se, radí Divadlo Na zábradlí

Kultura
  •   17:46
PRAHA - Osudy účastníků třetího protikomunistického odboje jsou námětem hry dramatika Miroslava Bambuška s názvem Česká válka. Její premiéru uvede pražské Divadlo Na zábradlí 20. května v režii Davida Czesanyho s podtitulem Nesmířit se s daným stavem věcí. A ozbrojit se.

"Hra je dramatickou koláží odehrávající se v 50. letech minulého století v Československu. Je inspirována osudy několika protikomunistických odbojových skupin včetně bratří Mašínů. Příběh jedné vesnice a jedné rodiny klade stále diskutované otázky na to, zda studená válka byla válkou a zda třetí odboj byl odbojem," uvedla na setkání s novináři dramaturgyně Ivana Slámová.

Skutečné události

"Chceme hledat odpovědi a zabývat se naším pohledem a vztahem k hodnotám, za které tehdy lidé ve velkém umírali," podotkl Bambušek. Za ústřední téma hry označil hledání kořenů aktivního odporu proti systému, který chce lidi zotročit. Do hry dosadil situace, které se staly, i osoby, které skutečně existovaly.

"Jde o kombinaci událostí a osob spojených s protikomunistickým odporem" dodal autor. V textu využil příběhů několika odbojových organizací: zlínské Světlany, skupiny Černý lev 777 ze Sedlčanska a Milevska, pražské organizace Pravda vítězí, skautského hnutí, podzemní církve i bratří Mašínů.

Magdaléna Sidonová

Na jevišti se představí například Ladislav Hampl, Igor Chmela, Jiří Ornest, Petr Čtvrtníček, Zdena Hadrbolcová, Magdalena Sidonová a Natálie Drabiščáková. Další představení se uskuteční 21. a 25. května a 7., 15. a 22. června.

"Není to dokumentární drama. Hra uvádí diváky do jedné rodiny a situací, kdy se přes určité události lámou lidské charaktery. V tomto smyslu může právě divadlo udělat pro smýšlení lidí daleko víc, než historická literatura. Protože jde o emoce," řekl Bambušek.

Jan Lepšík a Miroslav Mejzlík

Pionýři na poli historie

Podle ředitelky Divadla Na zábradlí Doubravky Svobodové se bude inscenace uvádět i dopoledne pro střední školy. Také proto ji doprovází obsáhlý divadelní program s textem historika Tomáše Bursíka. "Celé to téma není dosud zpracováno, neexistují ani učebnice. V tomto smyslu je inscenace pionýrská," dodal Bambušek.

Podle režiséra zbývá do premiéry více než týden a stále se hledá forma inscenace. Má 13 postav, ale na jevišti se v tomto příběhu odehrávajícím se na přelomu 40. a 50. let objeví téměř dvě desítky lidí.

Co byl třetí odboj

Třetí odboj byl veden proti komunistické totalitě, vyvíjela ho organizovaná skupina lidí, protože s režimem nebylo možno s ní vést dialog, ani ho jakýmkoliv způsobem kritizovat. Všechny projevy nesouhlasu byly stíhány vysokými tresty odnětí svobody, často i smrtí.

Autor: ČTK