130 let

Zakroucená lampa svítící vzhůru má připomínat více než tři sta sebevrahů, kteří z Nuselského mostu skočili. Tento památník Krištof Kintera druhé městské části věnoval. Stál ho 20 tisíc korun. | foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Aktualizováno

Pod mostem vyrostl památník sebevrahům

Kultura
  •   7:00
Pod Nuselským mostem vyrostl pomník sebevrahům - první památník tohoto druhu na světě. Odhalení se bude konat ve čtvrtek 16. června.

Vypadá jako obyčejná lampa veřejného osvětlení, jakých je v okolí spousta - jenomže tahle se kroutí a svítí k nebi; nebo k Nuselskému mostu, pod nímž stojí. Je na ní nenápadná cedulka s nápisem: Memento mori - těm, kteří si v těchto místech z vlastního rozhodnutí vzali život. Jméno tvůrce chybí. "Přišlo mi žinantní spojovat své autorství s mementem mori; to by bylo trapné," soudí výtvarník Krištof Kintera.

Smutné statistiky

Byl to jeho nápad; zrodil se před několika lety, když se procházel s dětmi pod Mostem sebevrahů, jak se mu mezi lidmi běžně říká. Od roku 1973, kdy byl otevřen, skočilo z Nuselského mostu přes 300 lidí; přesná statistika neexistuje.

Jméno výtvarníka na pomníku nuselských sebevrahů nenajdete.

"Nevedly mě k tomu žádné osobní důvody - nikdo z mých blízkých přímo zde sebevraždu nespáchal, ale na druhou stranu v mém okolí není snad nikdo, kdo by neznal někoho, kdo zemřel tímto tragickým způsobem. Dobrovolný odchod ze světa bohužel patří k životu - je to čin, který předznamenává nesmírné zoufalství, ale to neznamená, že by k němu nebyla potřeba obrovská dávka odvahy. Alespoň já se odmítám dívat na sebevraždu křesťanským prizmatem jako na něco zavrženíhodného. Proto se taky moje socha jmenuje Z vlastního rozhodnutí - stejně jako má lampa v sobě našla dostatek odvahy k tomu, aby nesvítila jako jiné lucerny k zemi, ale naopak ke hvězdám, tak se i každý člověk musí sám rozhodnout, když chce skočit dolů," rekapituluje Kintera své myšlenky a úvahy, které ho ke vztyčení lampy připomínající temnou historii Nuselského mostu, přivedly.

Socha a čtyřicet razítek z úřadu

Mimochodem, ta je snad jednou provždy uzavřena - za poslední dva roky zde zásluhou zvýšení bezpečnostních opatření k žádné sebevraždě nedošlo. Kluzký kovový plot ohnutý nad chodník je obtížné překonat, most navíc nepřetržitě monitoruje policie.

Na instalaci pomníku Memento mori byl potřeba jeřáb. "A stejně tak by ho bylo zapotřebí k jeho zničení případnými vandaly," tvrdí autor sochy.

Od prvního návrhu k realizaci uplynuly dva roky - nejprve bylo potřeba přesvědčit radní pro Prahu 2, aby souhlasili s umístěním sochy ve veřejném prostoru, pak získat přes čtyřicet úředních razítek. Mezi tím prosákly zprávy o chystaném pomníku do médií a zejména na internetu vyvolaly vášnivou diskuzi. Řada názorů byla k základní myšlence projektu víc než kritická – proč by měli mít sebevrazi pomník?! Proč ucívat vpodstatě zbabělý čin?!

Zakroucená trubka - to má být socha?

"Byl jsem obrovsky překvapený, kolik lidí dokázalo reagovat nepochopitelně nehumánním způsobem - bylo v tom naprosté pohrdání lidským činem, který si podle mého naopak zaslouží plný respekt," vypravuje Krištof Kintera a zároveň tuší, co ho čeká po odhalení památníku. "Uvědomuji si, že mé dílo zdaleka nemusí být přijato kladně - mnoho lidí už se nechalo slyšet: 'Desetimetrová zakroucená trubka se světlem na konci - a to má být socha?!' Pro mě jsou ale důležitější než charakteristika tohoto mementa mori emoce, které vyvolá - ať už budou pozitivní, nebo negativní!"

K slavnostnímu odhalení památníku více než tří set dobrovolných obětí Nuselského mostu dojde ve čtvrtek 16. června od 18 hodin.