Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Pokračování bestselleru Milénium vyjde česky současně s originálem

Kultura

  11:30
České vydání pokračování globálního bestselleru Milénium zesnulého švédského novináře a spisovatele Stiega Larssona je naplánováno na srpen 2015. Kniha vyjde zároveň se švédskou originální verzí a anglickým překladem.

Stieg Larsson - trilogie Milénium foto: Reprofoto

V srpnu 2015 uplyne deset let od vydání prvního dílu trilogie, románu Muži, kteří nenávidí ženy, který odstartoval současný celosvětový boom severské krimi. Čtvrtý díl píše pro švédské nakladatelství Norstedts spisovatel David Lagercrantz. Práva na české vydání získalo nakladatelství Host.

"Je to velká odpovědnost na toto navazovat," řekl Lagercrantz před časem švédskému listu Expressen v souvislosti s úmyslem napsat pokračování slavné románová trilogie. Protagonisté Larssonových románů Mikael Blomqvist a Lisbeth Salanderová si však podle něj "zaslouží, aby žili dál, stejně jako Spiderman nebo Petr Pan".

ČTĚTE TAKÉ

David Lagercrantz napsal několik úspěšných populárně-naučných knih i románů, z nichž se největšího ohlasu dočkal bestsellerový životopis švédského fotbalového reprezentanta bosenského původu Já jsem Zlatan Ibrahimović (k českému vydání připravuje rovněž nakladatelství Host). Této knihy, která podle recenzentů hloubkou svého vhledu do současné společnosti přesahuje žánr sportovní biografie, se ve Švédsku prodalo přes 700 tisíc výtisků, vyšla v patnácti zemích světa a dostala se do užší nominace na nejprestižnější švédskou knižní cenu Augustpriset.

Milénium jako fenomén

Milénium a jeho hlavní hrdinové novinář Mikael Blomkvist a svérázná hackerka Lisbeth Salanderová se stali svého druhu novodobým fenoménem. Na motivy trilogie byly natočeny úspěšné filmy – kompletní třídílnou švédskou verzi s Noomi Rapace v hlavní roli následoval zatím první díl hollywoodského zpracování režiséra Davida Finchera s hvězdným obsazením: hlavní postavy ztvárnili Daniel Craig a Rooney Mara. Kniha se dočkala i komiksové verze, která sklidila úapěch u recenzentů i čtenářů.

Nakladatelství Norstedts uvádí 75 milionů prodaných výtisků na celém světě, v České republice je doposud prodáno přes 380 tisíc knih Stiega Larssona.

Stieg Larsson (1954–2004)

Byl novinářem a šéfredaktorem časopisu Expo. Ve své profesi byl považován za odborníka na pravicový extremismus, o němž často psal. Jeho politické přesvědčení a novinářské zkušenosti ho v devadesátých letech vedly k založení nadace Expo, jejímž cílem bylo sledování a dokumentace rasistických a nedemokratických tendencí ve švédské společnosti. Stieg Larsson se mezinárodního úspěchu svého literárního díla nedožil, v padesáti letech zemřel na infarkt.

Autor: