130 let
Dívka na koštěti.

Dívka na koštěti. | foto: Filmové studio Barrandov Reprofoto

Pokračování Dívky na koštěti Saxany přijde do kin nejdřív za rok

Kultura
  •   15:00
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Pokračování oblíbeného příběhu s názvem Dívka na koštěti o čarodějnici, která z říše pohádek uteče do lidského světa, přijde do kin nejdříve za rok. Režisér Václav Vorlíček přitom původně předpokládal, že jej uvede v první polovině letošního roku. Filmaři nyní dokončují animovanou část filmu. V životě jsem film tak dlouho netočil, řekl Vorlíček.

Pokračování Saxany, která se tentokrát více než její první díl bude odehrávat ve světě pohádek, začal Vorlíček natáčet před dvěma lety. Hranou část měl filmový štáb hotovou za několik týdnů. "Potom nám došly peníze, takže jsme šest měsíců prostáli. A ty časové ztráty se nám vrší. Teď už máme celkem jistotu, že to bude finančně pokryto," řekl Vorlíček.

Část pohádkových postav bude animovaná. Chybět nebude například trpaslík Řehoř, který je učitelem zmenšování, či čtyřmetrový drak. "Animační práce budou trvat asi tak tři čtvrtě roku až rok, pak už snad Saxanu konečně uvedeme," doplnil slavný režisér.

Míchat "nadreálný svět" s realitou
Václav Vorlíček, který letos oslaví 79. narozeniny, je jedním z hlavních hostů letošní 35. Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Organizátoři do programu zařadili celou řadu jeho režisérských počinů, včetně slavného pohádkového seriálu Arabela, rodinné fantasy Létající Čestmír, komedie Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky, komediální fantasy Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách.

Na režisérovu žádost zde byl uveden i snímek Direktiva z roku 1949, kterým uznávaný umělec zakončil studia režie na FAMU. "Od té doby jsem ho neviděl, tak jsem rád, že jsem měl tady tu možnost," smál se. Na programu LFŠ, která se letos mimo jiné věnuje i komiksu, nesměla chybět ani komediální sci-fi Kdo chce zabít Jessii? z roku 1966.

Vorlíček řekl, že by ještě rád stihl natočit podobný snímek, který by míchal "nadreálný svět" s realitou. Zatím však prý nenašel takového scenáristu, se kterým by byl v takovém souznění jako s Milošem Macourkem. "Naše humorné scény se vyvíjely tak, že jsme mluvili a mluvili, až jsme přišli na ten správný nápad, pak jsme si vše ověřovali, jak budou gradovat, aby měly ten správný dopad. A to byly celé hodiny, dny. Stalo se mi například, že jsem dostal nápad, tak volám Macourkovi o půlnoci. On mi vynadal, protože chodil spát v deset hodin, aby mohl v šest ráno zase vstát a už psát. Byl šíleně pilný. Ten popsal takového papíru, že by na to nestačilo nákladní auto, a kvalitně ho popsal," komentoval režisér.

Václav Vorlíček získal na Letní filmové škole od Asociace českých filmový klubů výroční cenu za inovaci v žánrovém profilu české bláznivé komedie a pohádky a odvahu v experimentování s trikovými postupy v komediálním žánru. Festival v Uherském Hradišti potrvá do 2. srpna.

Autor: ČTK