130 let

Diskuze

Před sto lety se narodil Leo Fender, táta nejlepších kytar

Nejslavnější elektrická kytara na světě nese jméno po svém vynálezci, tvůrci a výrobci - Američanovi Leo Fenderovi. Narodil se 10. srpna 1909 na farmě svých rodičů nedaleko kalifornského Anaheimu a už ve škole naprosto propadl elektronice a kamarádům spravoval rádia a jiné elektronické spotřebiče.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pteryx

10. 8. 2009 13:30
co je to "nejlepší"?

Jde o to co má kdo rád, zvl. u kytar je to otázka vkusu. Fender proslul výrobou elektrických kytar, ale existují taky klasické kytary. Kromě toho jestli jsou Fendery opravdu "nejlepší" je sporné, mám raději Gibsony ...

0 0
možnosti

basák

9. 8. 2009 20:27
Nejenom kytary

Článek je super, škoda jen, že se tam v postatě píše jen o kytarách a kytaristech. Fenderovy baskytary jsou vynikající a kromě Stinga, o kterém je v článku řeč, hrají na Fender Jazz Bass například taková basová esa jako jsou Marcus Miller, Victor Bailey či Steve Bailey. Vedle toho nesmíme zapomenout ani na legendárního Jaco Pastoria a jeho revoluci ve hře na basu v podobě bezpražcové verze jazz bassu. Pro známé basové osobnosti dělá Fender signovaný modely, například pro Steva Baileye letos vyvinuli speciální šestistrunný jazz bass a ten je v nabídce pro rok 2009 jako absolutná bomba. Ortodoxní bigbíťáci možná hrají spíše na Fender Precision Bass jako například Steve Harris z Iron Maiden. V každém případě bez Fendera by na světě bylo smutno.

0 0
možnosti

andy

10. 8. 2009 0:32
Re: Nejenom kytary

Konecne solidni clanek, kde neco, co je americke, nebylo zesmesnovano ci spineno. Jen chci take pripomenout, ze Fender piano s jeho typickym zvukem je jen jednim z daslich unikatu, ktere Fender designoval.

Nedavno jsem byl v Guitar Center (obchod s nastroji) v San Diegu, tam prodavali Fender Stratocaster nekdy z 50. nebo 60. let. Cena? $ 30,000.- Tak si tech kytar tady vazi.

Dnes existuji dalsi vynikajici firmy, ktere vyrabeji radu vybornych kytar. Pak existuji jeste (take v San Diegu) obchody, ktere prodavaji jejich vlastni produkt vyrobeny exclusivne jen rucni metodou, a jejich ceny jsou zavratne. Treba jen inventar v takovem obchode je za nekolik desitek milionu dolaru,  a obycejny navstevnik, ktery si jen chce okusit kytaru bez toho, ze by koupil, nema sanci. Tam jezdi hudebnici z celeho sveta a bezne nakupuji akusticke, elektricke, ale i kytary vyrabene podle starych receptu, bezne za 10, 15 i dvacet tisic. To jen tak pro zajimavost...

0 0
možnosti