130 let
Dnešní Dunaj. Zleva P. Koudelka (bicí), V. Václavek (baskytara, zpěv), J....

Dnešní Dunaj. Zleva P. Koudelka (bicí), V. Václavek (baskytara, zpěv), J. Ostřanský (kytara). | foto: Dušan Tománek

Premium

Rozhovor

Nové album 25 letech. Nechceme být jen vlastní revival, říkají muzikanti ze skupiny Dunaj

Kultura
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Po dvacetileté nečinnosti a více než čtvrt století po vydání předchozího La La Lai vyšlo 7. října nové album obnovené skupiny Dunaj s názvem Za vodou. Pokřtěno bude ve druhé polovině listopadu v Brně a Ústí nad Labem a v prosinci v Praze; turné k albu je naplánováno na příští jaro.

Lidovky.cz: To, že i vy jste si vybrali jako producenty zrovna Petra Ostrouchova a Aid Kida, nejspíš vaše mnohé příznivce překvapí. Jak k tomu došlo?
Pavel Koudelka:
Na festivalu Colour Meeting jsem se seznámil s Blankou Mikulovou. Když jsme se bavili o tom, že půjdeme s Dunajem nahrávat desku, prozradila mi, že její syn Aid Kid je producent a že například dělal spolu s Petrem Ostrouchovem album s Lenkou Dusilovou. Dal jsem si s ním schůzku v Brně v cukrárně, kde i sám navrhl, že se Petra zeptá. Líbilo se nám to spojení – Petr jako ostřílený a zkušený, a už dopředu jsme chtěli i někoho mladého, kdo sleduje současnou hudbu, je schopen pracovat s elektronikou, a víc než třeba módní trendy ho zajímají neotřelé zvuky. Petr se pak hned ozval, že by s námi moc rád spolupracoval.

Vladimír Václavek: Zaujalo nás i to, jak nám Aid Kid říkal, co ho vlastně na tom zajímalo. Když poslouchal naše staré nahrávky, které neznal, překvapily ho ty rytmy, postupy nebo naše ostinata a úspornost... Nejvíc mě zaskočil tím, že se mu líbil můj zpěv. Bylo znát, že ho to opravdu oslovilo a nedělal to jen pro to, aby udělal radost mamince.

Josef Ostřanský: Já už jsem Aid Kida sledoval předtím. Líbí se mi, jak si jde svou cestou. Je v tom nejlepším slova smyslu alternativní a autentický – a právě autentičnost mě v hudbě zajímá nejvíc. Další věc byla, že nám Petr následně nabídl vydat album na své značce Animal Music, z čehož jsem měl opravdu velkou radost. A nejen proto, že se mi hodně líbilo, jak udělal desku s Lenkou Dusilovou, která je opravdu skvěle zprodukovaná.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: