130 let
Záchranáři s vrtulníkem - ilustrační foto.

Záchranáři s vrtulníkem - ilustrační foto. | foto: Týdeník Policie

Režisér Kačena se chtěl zřejmě zdrogovat výpary z lázeňského pramene. Přiotrávil se a bojuje o život

Kultura
  •   20:55
Mariánské Lázně - Divadelní režisér Jan Kačena bojuje o život po otravě plynem. Podle svědků si ji v neděli na Marienbad festivalu v Mariánských lázních způsobil, když se snažil navodit si změněný stav vědomí plyny odpařujícími se z tamějšího minerálního pramene. Spadl ale na dno šachty pramene, odkud ho dostali až hasiči. Vrtulník ho přepravil do plzeňské nemocnice, režisér alternativní scény je podle její mluvčí stále ve vážném stavu.

O případu jako první informoval server Krimi Plzeň. „Děje se to často, odpařuje se tam oxid uhličitý a nějaká síra. Oni to na povrchu vdechujou ve škvíře brčkem, sice se tím přiotráví, ale jsou v rauši,“ popsal pro web místní. Podle nejmenovaného svědka serveru byl Kačena opilý a vdechování brčkem mu nestačilo. Otevřel proto poklop pramene a vlezl dovnitř, načež spadl na dno šachty.

Policisté kvůli odpařujícím se plynům nemohli režiséra vytáhnout, ven ho tak dostali až hasiči vybavení maskami. Záchranné složky následně režiséra podle očitých svědků citovaných serverem Krimi Plzeň půl hodiny resuscitovali, než ho převezl vrtulník do plzeňské fakultní nemocnice.

„Stav pacienta je stále vážný,“ sdělila v úterý serveru Lidovky.cz mluvčí nemocnice Dominika Žornová. 

Policie případ už od neděle vyšetřuje. Podle serveru iDnes.cz mimo jiné zjišťuje, zda v události hrál roli alkohol. „Můžeme uvést, že v současné době stále prověřujeme okolnosti celého případu,“ potvrdila pro Lidovky.cz policejní mluvčí Eva Valtová.

Autor: Lidovky.cz