Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Shrek a Hercules v Rudolfinu: filmová hudba v podání symfoniků

Kultura

  17:00
PRAHA - Několik světových premiér obohatí program 4. ročníku akce Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z očekávaného hororu Crimson Peak, který přijde do kin až letos v říjnu. Režíroval ho známý mexický tvůrce Guillermo del Toro.

Festival Film Music Prague foto: Festival Film Music Prague

„Skladbu z hororu Crimson Peak bude dirigovat přímo její autor, španělský skladatel Fernando Velázquez, který je hlavní hvězdou letošního ročníku Film Music Prague,“ uvedl ředitel festivalu Nikola Bojčev. Další světovou premiérou bude suita z úspěšného animovaného filmu Jak vycvičit draka 2. Autorem hudby je skladatel John Powell.

Kromě uvedených filmových hitů jsou na programu také ukázky z hollywoodských filmů jako Království nebeské, Letopisy Narnie, Princ z Persie: Písky času, Doba ledová 2, Herkules nebo Shrek.

O hudební provedení se se postarají Český národní symfonický orchestr a Kühnův smíšený sbor, které povedou britský dirigent James Shearman a Fernando Velázquez. Vystoupí také sopranistka Markéta Mátlová.

Pořadatelé věnují část výtěžku koncertu na výzkum rakoviny.

Čtěte také:

Festival Film Music Prague v minulých letech přivedl do Prahy oscarové skladatele Elliota Goldenthala (Vetřelec 3), Jana A. P. Kaczmarka (Hledání Zeme-Nezemě) nebo Rachel Portmanovou, britskou skladatelku filmové hudby, která jako první žena obdržela Oscara za nejlepší původní hudbu (v roce 1996 za hudbu k filmu Emma).

S dobrým ohlasem se setkal loňský koncert skladatele Patricka Doylea, který v Praze uvedl hity jako Harry Potter a Ohnivý pohár, Zrození planety opic, Frankenstein, Hamlet nebo Rozum a cit.

Autor: