Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Snímek Prvok, Šampón, Tečka a Karel vstoupí do českých kin 29. července

Kultura

  12:00
Snímek Prvok, Šampón, Tečka a Karel režiséra a autora knižní předlohy Patrika Hartla vstoupí do českých kin 29. července. Ještě předtím se 16. července uskuteční veřejná předpremiéra pro několik tisíc diváků v letním amfiteátru Lochotín v Plzni.

Natáčení filmu Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2020). Režie: Patrik Hartl. foto: BONTONFILM

V hlavních rolích se představí Martin Pechlát jako Prvok, David Švehlík jako Šampón, Hynek Čermák bude Tečka a Karel nese tvář Martina Hofmanna. Ztvárňují kamarády, kteří si 20 let po maturitě přiznají, že nežijí tak, jak si představovali.

Natáčení snímku Prvok, Šampón, Tečka a Karel režiséra Patrika Hartla.
Natáčení filmu Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2020). Režie: Patrik Hartl.

Rozpočet 44 milionů korun překračuje podle producenta Martina Palána rozpočty srovnatelných filmových projektů. Distributor film s prvky komedie i dramatu označuje jako dramedy. „Já žánry neřeším, rád s humorem vyprávím o vážných věcech. Život taky není jenom komedie nebo jenom drama, ale něco mezi tím,“ řekl režisér Hartl.

Podle Hartla jsou muži v českých komediích často zobrazování buďto jako burani nebo roztomilí popletové. „Autentický mužský archetyp se vytrácí a já jsem chtěl přispět k tomu, aby se připomenul,“ uvedl Hartl. „Chci ukázat, že mužský svět je vztahový, komplikovaný, není placatý. Vlastně jsem tím filmem chtěl říct, že my muži nejsme idioti,“ dodal.

K filmu vznikla píseň Dobrá zpráva, hudbu složil Roman Holý a nazpívala ji čtveřice zpěváků Dan Bárta, Vojtěch Dyk, Matěj Ruppert a Vladimir 518. „Ve filmu mám obsazení snů. A i pro filmovou písničku jsem si vysnil ideální čtveřici zpěváků, které mám nejradši,“ poznamenal Hartl. Vznikla i audiokniha Prvok, Šampón, Tečka a Karel, kterou načetl Hofmann.

Představitel role Karla Hofmann si nedovede představit, že by roli v Hartlově snímku odmítl. „Asi kdyby strašně zprasil scénář, tak bych mu to řekl a něco bychom s tím udělali. Ale on ho napsal výborně. Tak jsem byl rád, že to konečně jde točit a byla by škoda, kdybych u toho nebyl,“ řekl.

Kniha Prvok, Šampón, Tečka a Karel vyšla v roce 2012 a díky oblibě u čtenářů se dočkala několika dotisků. Následující Hartlovy knihy Malý pražský erotikon, Okamžiky štěstí a Nejlepší víkend získaly ocenění Český bestseller. Hartl vystudoval filmovou a televizní režii na pražské FAMU. Je kmenovým autorem a režisérem pražského divadla Studio DVA, působí i na dalších scénách, jako jsou Divadlo Viola nebo Divadlo v Celetné.

Hartl v současné době pracuje na nové knize. „Dělám to podle modelu Dušana Kleina, který mě učil na FAMU a říkal, že vždycky, když je nějaký jeho film před premiérou, on už píše scénář dalšího a je emocionálně spjatý s novou látkou. Díky tomu není tak vystresovaný z toho, jak bude přijat předchozí film,“ sdělil.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...