Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

SOUTĚŽ: Vyhrajte nový životopis Václava Havla

USA

  6:00
Životopis svého přítele Václava Havla začal Michael Žantovský psát bezprostředně po jeho smrti v prosinci 2011 z potřeby se s touto událostí vyrovnat. Kniha se tedy zrodila ze zármutku a vděčnosti, jak píše autor v předmluvě k českému vydání.

Michael Žantovský: Havel foto: Argo

Kniha mapuje celý Havlův život, ale větší prostor v ní mají 60. léta, kdy se Havel prosadil jako dramatik, přelom 70. a 80. let spojený s Chartou 77, převratné události roku 1989 i léta následující, kdy se z Havla disidenta stal Havel prezident.

Michael Žantovský

Michael Žantovský byl jedním z Havlových nejbližších přátel; během Havlových prvních let v úřadu prezidenta byl jeho tiskovým mluvčím, poradcem a politickým ředitelem Kanceláře prezidenta republiky. Později byl jmenován velvyslancem v USA, dále v Izraeli, nyní je velvyslancem ve Velké Británii. Byl rovněž senátorem.

Právě tehdy s ním byl Žantovský v nejužším kontaktu. Informace k ostatním obdobím čerpal především z více než třiceti tisíc dokumentů digitalizovaných v pražské Knihovně Václava Havla a ze zhruba sedmdesáti rozhovorů s Havlovými přáteli, současníky i oponenty včetně Václava Klause.

A jak knihu získat mezi prvními? Stačí odpovědět na soutěžní otázku serveru Lidovky.cz: V jakém roce se Václav Havel poprvé oženil? Správní odpovědi posílejte do neděle 2. listopadu.

Autor: