Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Spisovatel Forsyth končí s thrillery. Manželka nechce, aby cestoval do nebezpečných míst

Kultura

  6:00
Světově uznávaný autor politických thrillerů, který má na kontě 70 milionů prodaných výtisků svých knih, končí v osmasedmdesáti letech s psaním. „Jsem unavený a nemůžu přece jen tak sedět doma a psát milé románky ze své pracovny,“ prohlásil spisovatel a někdejší agent britské tajné služby Frederick Forsyth v rozhovoru pro agenturu AFP.

Frederick Forsyth foto: Wikimedia Commons

Forsyth (narozen 25. srpna 1938), ve své vzpomínkové knize, která vyšla v angličtině minulý rok, prozradil, že pracoval ve velké míře pro britskou tajnou službu MI6.

„Už nemám co říci, vyčerpal jsem náměty,“ řekl v rozhovoru pro agenturu AFP spisovatel, který začal svou kariéru jako pilot Britského královského letectva a poté pracoval pro zpravodajskou agenturu Reuters. Působil ve Východním Berlíně, v Paříži a jako reportér BBC v Africe. Jako spisovatel se prosadil už svým druhým románem Den pro šakala (1971), o fiktivním atentátu na Charlese de Gaulla, který byl později i zfilmován s Edwardem Foxem v hlavní roli. Od té doby jeho popularita stále rostla.

Za náměty často cestoval po celém světě. Po své poslední cestě do Somálska, kde pracoval na podkladech pro román Seznam smrti ( 2014), mu prý jeho manželka řekla: „Už jsi moc starý na to, abys jezdil na taková místa. Je to tam zatraceně nebezpečné a ty už neběháš tak rychle, jako jsi běhával.“ Forsyth, který vždycky na psaní používal psací stroj, proto zkoušel vyhledávat informace online, ale s výsledky byl podle svých slov „velmi nespokojený“.

V rozhovoru pro AFP prohlásil, že jeho biografický román The Outsider je jeho labutí písní. „Vždyť kolik pekařů peče housky, když je jim 78?,“ ironizoval svou situaci.

Hovořil také o své práci pro MI6 v Africe a v bývalém sovětském bloku během studené války. Forsyth řekl, že posílal rukopisy svých připravovaných románů do MI6 k nahlédnutí, aby zkontrolovali, zda nevyzrazuje citlivé detaily, a oni je někdy vrátili zpět podtrhané a poznámkami.

Forsyth pracoval pro Reuters a BBC v 60. letech ve Francii, Nigérii a Východním Německu. V době, kdy pracoval v Nigérii, byl z důvodu svého příliš kritického postoje okolo krize v Biafře propuštěn. Vrátil se do Londýna a finanční tíseň ho přivedla ke psaní. Po velkém úspěchu románu Den pro Šakala rychle následovaly bestsellery Spis Oddesa (1972), Žoldáci (1974) a další.

Po skončení studené války psal Forsyth thrillery o Al-Káidě nebo o dronové válce. Pravidelně také publikoval sloupky v novinách Daily Express, ve kterých často psal o otázkách terorismu, válečných záležitostech a zahraniční politice.

Jako dlouholetý obhájce Brexitu Forsyth řekl, že byl spokojen s výsledkem referenda v červnu, ale kampaň byla podle něj „zbytečně urážlivá.

Poté, co přestal psát, prohlásil, že se nyní zaměří se na kampaň pro Alexandera Blackmana, který byl odsouzen k doživotnímu vězení za natáčení zraněného afghánského bojovníka v roce 2011.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...