130 let

Zuzana Stivínová | foto: Jan Němec-Film.Reprofoto

Stivínová aspiruje i na Thálii

Kultura
  •   9:38
PRAHA - Slavnostní ceremoniál cen Thálie v historické budově ND bude dnes počtvrté moderovat plzeňský herec a dramatik Antonín Procházka. Uvidí jej i diváci ČT, která udělování přenáší od 20 hodin. O laureátech rozhoduje Kolegium jmenované prezidiem Herecké asociace. Členové Kolegia vybírají z finálních nominací čtyř odborných porot.
Rozhodují se na základě vlastních zážitků z představení, v nichž účinkují interpreti, kteří se dostali do užšího výběru. Obálky s hlasy jsou otevřeny až v den vyhlašování za asistence notáře.

Kdo získá Thálii?
Činohra ženy
Petra Hřebíčková, Zuzana
Stivínová, Pavlína Štorková
Činohra muži
Filip Blažek, Norbert Lichý,
František Němec
Balet ženy
Nataša Novotná, Edita
Raušerová, Zuzana Susová
Balet muži
Karel Audy, Vladimir
Gončarov, Richard Kročil
Opera ženy
Dana Burešová, Christina
Vasileva
Opera muži
Tomáš Černý, WeiLong Tao
Muzikál ženy
Lucie Bílá, Zuzana Kolářová
Muzikál muži
Jiří Langmajer, Vlastimil Zavřel

Kolegium může udělit i cenu za výrazný výkon umělkyně či umělce do 33 let v oboru činohry.Ty zpravidla navrhuje činoherní komise. Existuje i Zvláštní cena Kolegia a dalšími tituly, které se každoročně vyhlašují, jsou Thálie za celoživotní mistrovství.

Mezi dvacítkou letošních nominovaných umělců v hlavních kategoriích jsou například Zuzana Stivínová, Filip Blažek, František Němec, Lucie Bílá a Jiří Langmajer.

Podle statutu mohou být oceněni i cizinci, pokud ovšem roli nastudovali na českém území a je trvalým přínosem pro českou divadelní kulturu. Zahraniční umělce tentokrát v opeře zastupují čínský tenorista WeiLong Tao a česko-bulharská pěvkyně Christina Vasilevová.

V činohře mají na Thálii naději Filip Blažek za výkon v inscenaci Přelet nad kukaččím hnízdem v příbramském divadle, Norbert Lichý za ztvárnění Mendela Singera v inscenaci Job v Divadle Petra Bezruče v Ostravě a František Němec. Ten hraje s Alenou Vránovou a Petrem Kostkou ve Smočkově inscenaci Ledňáček v Divadle Ungelt.

„Spíš bych čekala Riegera“
Mezi činoherečkami jsou nominovány Petra Hřebíčková za titulní roli Maryši v MD Zlín, Pavlína Štorková za výkon v Panně Orleánské v Klicperově divadle a Zuzana Stivínová. Ta byla čtrnáct dní před premiérou loni v květnu přeobsazena do hlavní ženské role v Radokově inscenaci Havlova Odcházení v Divadle Archa. Nahradila autorovu manželku Dagmar a za svůj výkon byla nominovaná i na Cenu Alfréda Radoka, o které rozhodují kritici.

 „Byl to společný nápad Václava a Dagmar, já jsem pořád sbírala materiál na Beu a tohle mně opravdu neleželo v hlavě, to by mě spíš napadlo, že budu hrát Riegera. Byla to rozezkoušená postava, a tak jsem řadu vtipů převzala od Dáši, tu práci nešlo zahodit. Byla jsem u všeho od začátku a to byl také jeden z důvodů, proč jsem tu roli dostala. Odcházení považuju za skvělou hru a baví mě v ní hrát,“ řekla v rozhovoru pro LN.

Autor: