Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Swans: Naše hudba je aktem lásky

Kultura

  14:00
Kapela Swans se v pondělí 20. října vrací do Lucerna Music Baru, kde návštěvníky bezpochyby čeká intenzivní hluková seance.

Být milý, to je cíl frontmana kapely Swans Michaela Giry. foto: Lino Brunetti

O Swans se říká, že jsou nejhlučnější kapela na světě, frontman newyorských rockových legend Michael Gira by byl ale radši, kdyby fanoušci nezapomínali ani na pozitivní stránky jejich hudby. Když se před čtyřmi lety vrátili po třináctileté pauze, nebyl to rozhodně jen nějaký nostalgický dýchánek starých pánů. S alby jako The Seer (2012) a aktuálním To Be Kind dokázali připsat do své diskografie další výjimečné počiny z kategorie minimalistického noise rocku, jejichž cílem není nic menšího než přenést posluchače do svého osobitého světa.

* LN Swans poslední roky hodně koncertují. Jak se intenzivní společné hraní podepsalo na tom, jak vznikají písničky?

Určitě to mělo velký vliv. My jsme se za poslední roky stali vyloženě koncertní kapelou. Při minulém turné pro nás bylo zásadní groove – šamanské rytmy a jejich opakování, kolem toho se všechno točí i na To Be Kind. Při současném turné se to ale zasemění a zníme méně funky. Půlka věcí, které hrajeme, je nový materiál.

* LN Stejně jako poslední The Seer je i novinka dvojalbum, nebo dokonce trojvinyl. Pracujete nějak záměrně s konceptem dvojalba a je rozměrnost vašich desek reakcí na spotřební kvalitu současného popu?

Když natáčím desku, záměrně si nedávám žádná omezení, co se týče rozsahu nebo formátu. Vlastně mě vůbec nezajímá, jestli lidé jsou, nebo nejsou zvyklí poslouchat dvě hodiny hudby v kuse. Nechal bych na nich, zda mají zájem vstoupit do našeho světa.

* LN To Be Kind zatím sklízí obdivné reakce od kritiky i fanoušků. Nezdá se vám, že vaše hudba skvěle zapadá do celkové nálady naší doby, v níž lidé potřebují vytrhnout z problémů něčím velmi intenzivním?

Těžko říct. Třeba během třicátých let, kdy v Americe zuřila ekonomická krize, vznikaly hlavně velmi rozšafné, veselé muzikály a lidi poslouchali lehký pop. V šedesátých letech, v další nervózní éře, byla naopak hudba velmi dobrodružná a dodnes má obrovský vliv na kulturu. Můžu jen říct, že jsem vděčný, že lidé naslouchají tomu, co děláme.

* LN Název nové desky To Be Kind (Být milý) mi moc nesedí ke kapele, která se v minulosti proslavila písničkami o traumatických zážitcích či smrti. Znamená to, že se z vás stávají lidumilové?

To je omyl, který se v souvislosti se Swans objevuje často. Vidět naši hudbu jako výraz posedlosti smrtí nebo agresivitou je velmi zjednodušující, protože po celou dobu existence máme i pozitivní aspirace. Naše hudba není negativní, dokonce bych řekl, že to, co děláme poslední dobou, má formu modlitby. Nakonec název desky je vypůjčený z jedné písně, která je o lásce. Zdálo se mi dobré to zobecnit, celá tahle deska je aktem lásky.

* LN Je to láska v romantickém, či sexuálním smyslu?

Existuje mnoho druhů lásky. Kdybych to zjednodušil, tak To Be Kind má u posluchačů vytvářet stav mysli otevřené zkušenosti nějakého vyššího stupně.

* LN Na desce je jedna píseň věnována bluesovému zpěvákovi Howling Wolfovi. V čem vás ovlivnil?

Blues se svým jednoduchým groove skvěle zapadlo do konceptu desky. Písničky Howling Wolfa jsou velmi radostné, jsou o každodenním životě, o slastech nebo sexu. Když ho poslouchám, musím se usmívat. Líbí se mi i jeho hlas, který sahá od chrapotu až po falzet. Ta písnička nebyla napsána o něm, nicméně když jsme ji dokončili, napadlo mě věnovat mu ji a uctít tak jeho vliv.

* LN Píseň se jmenuje Just a Little Boy (Jen malý kluk) a na obalu celé desky je také dítě. Je v tom nějaká symbolika znovuzrození Swans?

Ten obrázek je zamýšlený jako ikona, která má být sama za sebe. Ale je pravda, že hudba na desce někdy ve své primitivnosti dosahuje až infantilního stadia, ale v dobrém. Je to zcela primární síla, kterou si spojuji s malými dětmi.

* LN Na albu hostuje několik zpěvaček – od St. Vincent po vaši stálou spolupracovnici Little Annie. Chtěli jste vyvažovat mužskou energii?

Jsme v kapele bohužel samí chlapi, tudíž se v rámci korektnosti snažím tímto činem vynahradit ženám celého světa křivdy spáchané na nich naší hudbou...

* LN Jednu ženu si vezete i v roli předskokana – newyorskou hlukovou umělkyni Pharmakon, jejíž koncerty jsou, co se týče intenzity, srovnatelné s těmi vašimi. Nemáte strach, že bude hlasitější než vy?

Tak to je mi skutečně úplně jedno. Ona je jako vyjící zvířecí bestie a vidět ji každý večer na pódiu je báječné. Tak jsme ji vzali s sebou.

Autor: