Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Trutnoff už dávno není jen underground. Zahraniční hvězdou jsou letos Parov Stelar

Kultura

  14:44
Od čtvrtka do neděle se koná Festival Trutnoff na tradičním místě, v trutnovském areálu Na Bojišti a jeho bezprostředním okolí. Jeho dramaturgická koncepce je zavedená, mění se prakticky jen jména zahraničních účinkujících.

Mladá krev. Na festivalu bude i dvaadvacetiletý Jake Bugg. foto: VIRGIN RECORDS

Existuje jakási množina kapel, které lze považovat za trutnovské „rodinné stříbro“. Tedy účinkující, kteří se jaksi automaticky opakují buď každý rok, nebo nejpozději ob ročník. Letos jedna z nejznámějších z nich, Plastic People of the Universe, bude chybět, neboť se jako jedna z prvních v „kauze Jakeš“, o níž je řeč v rozhovoru s Martinem Věchetem, postavila proti pozvání někdejšího komunistického tajemníka na festival s undergroundovými kořeny a svoji účast zrušila. O tom, že ani v tvrdém jádru někdejšího undergroundu není k této věci jednotné stanovisko, svědčí plánovaná účast nové kapely bývalého klávesisty Plastiků Josefa Janíčka, nazvané Kade Chim, písničkářky Dáši Vokaté, která vystoupí ve dvojici s hercem, ale také hudebníkem Oldřichem Kaiserem, nebo skupin, jež z undergroundu vzešly jaksi ve „druhém koleni“, jako je Echt!, Velvet Underground Revival nebo Garage.

Kubánský punkový disent

Na festivalu se bude i diskutovat. K besedě o budoucnosti Kuby se v sobotu dopoledne sejdou bývalý disident, polistopadový velvyslanec v USA, ředitel Centra Václava Havla pro lidská práva Martin Palouš, členové kubánské disidentské punkové kapely Porno Para Ricardo, Rosa Maria Paya, která pokračuje v odkazu svého otce, jednoho z nejvýznamnějších kubánských disidentů Oswaldo Paya Sardinase, a Orlando Pardo Lazo, nezávislý kubánský spisovatel, fotograf a autor disidentských blogů.

K dalším doprovodným akcím festivalu bude patřit představení knihy Richarda Taylora „Filmová propaganda. Sovětské Rusko a nacistické Německo“, kterou uvede její překladatelka Petruška Šustrová.

Ze své knihy indiánských příběhů, které vybíral více než 15 let z nejrůznějších folklorních sběrů, antologií, pamětí indiánských předáků a šamanů,bude číst Jáchym Topol.

Mozaiku debat a besed doplní historik Petr Blažek, který se mimo jiné specializuje na na český a slovenský underground a bývalou Státní bezpečnost s tématy Rekonstrukce politického procesu s VONS a Pražský underground ve fotografiích Správy sledování StB.

Ondřej Němec při projekci představí málo známá fota z disentu, Undergroundu a Václava Havla.

Rozhodně zajímavým zážitkem bude blok skupiny, která plastikovský underground v 60. letech hudebně i personálně předjala, totiž již dávno neexistujících, nyní nárazově obnovených psychedeliků The Primitives Group. K rodinnému stříbru Trutnoffa nepatří jen kapely vycházející z podzemí. V některých případech je to právě naopak. Třeba bez Monkey Business si tento festival už lze jen těžko představit, přitom se jedná o představitele kvalitní popové scény. A totéž platí i pro další jména, která mají na přehlídce už svoje „vysezené důlky“, jako je Mňága a Žďorp, Michal Hrůza nebo Sto zvířat. Dramaturgie tradičně loví iv jiných žánrech, než je mainstreamový rock nebo pop, a nabídku obohacuje třeba metalem (Hentai Corporation), folkem (Pavel Dobeš, Jiří Schmitzer), blues (Bluesberry, ZVA 12-28 Band), punkem (Visací zámek, E!E, N.V.Ú.) nebo alternativní hudbou (Máma Bubo, Ty syčáci). A pak jsou tu tradiční „okénka bizarností“. Už poněkolikáté zahraje skladatel a zpěvák Jaroslav Uhlíř, a nepochybně rozezpívá celé hlediště včetně přihlížející ochranky svými dětskými a pohádkovými písničkami.

Letos poprvé byl pozván Orchestr Václava Hybše. Politický rozměr jeho pozvání je jedna věc, druhá umělecký smysl jeho vystoupení. A ten nedovede dopředu odhadnout asi nikdo. Pořadatelé si libují v zařazování bývalých normalizačních hvězd do programu av mnoha případech se jim to podařilo. Velký úspěch zde slavili Waldemar Matuška, Eva Pilarová či Václav Neckář. Bude tedy záležet na tom, jaký repertoár Orchestr Václava Hybše zahraje a jaké hosty představí.

Swing i metal

Kořením každého festivalu jsou zahraniční účinkující. Trutnoff se každoročních závodů v přetahování největších hvězd, které jsou zrovna v Evropě k mání, zpravidla neúčastní. Jednak je jeho rozpočet oproti Colours of Ostrava nebo Rock for People omezenější, jednak stojí především na domácích jménech a ta zahraniční většinou nebývají důvodem, kvůli němuž by hudební fanoušci vážili cestu. I když jsou výjimky, jakou byli vloni The Prodigy nebo před lety Manic Street Preachers.

Parov Stelar

Jako hlavní zahraniční hvězdu letos Trutnoff propaguje rakouský electroswingový projekt Parov Stelar, velmi slavné jméno, byť zejména pamětníkům hudebního dění v 90. letech jsou známí zejména londýnští Skunk Anansie v čele s charismatickou zpěvačkou Skin. Ryze současnou hvězdou programu je dvaadvacetiletý anglický písničkář Jake Bugg, který právě vydal svoje třetí album On My One.

Přestože má festival Trutnoff undergroundovou image, velice se na jeho pódiu daří i slavným metalovým kapelám, které – slovy festivalové dramaturgie – „hrají, až Krakonošovi poskakují na plotně pokličky“. Tuto oblast budou zastupovat američtí Soulfly, které založil brazilský kytarista Max Cavalera po odchodu z proslulé Sepultury, a ikony industriálního metalu Fear Factory.

Autor: