Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Týden ukrajinského filmu nabídnou boje v Donbasu nebo pohled do zákulisí Bajkonuru

Snímek Vítězná skvadra. foto: Týden ukrajinského filmu

Politika, společenské dění, velkolepá i skromná témata. Týden ukrajinského filmu představí snímky, jenž na světových festivalech posbíraly řadu cen. V rámci blížících se vánočních svátků se diváci mohou těšit i na pohádku.
  14:00

Vítězná skvadra, úvodní film festivalu, přenese diváky na Donbas roku 2014. Tři dobrovolníci, kteří jsou odhodlaní bojovat za svou zemi se ocitají na jedné z nejzapadlejších pozic frontové linie. Nikdo z nich nemá válečné zkušenosti, žádný se neorientuje v místních podmínkách a jejich situaci ještě komplikuje ambiciózní novinářka z Kyjeva, která sem přijede plnit tajnou misi. Přesto se právě oni stanou těmi, kdo překazí velkolepé plány nepřítele.

Snímek Bajkonur.
Snímek Země je láva.

Lyrický snímek Zem je láva pojednává o emocemi nabitém hledání vlastní identity. Představil se na festivalu v Karlových Varech a na festivalu Berlinale vyhrál hlavní cenu v kategorii Generations. 

Dokumentární žánr letos na Týdnu ukrajinského filmu zastoupí snímek Bajkonur: Vniknutí režiséra Anhela Anhelova. Dmitrij Hromov a jeho přítel kameramana Anhel Anhelov se rozhodli vniknout do střeženého objektu, zakonzervovaných hangárů Kosmodromu Bajkonur, v nichž se dodnes nachází raketoplán Buran. Filmaři museli pěšky urazit více než padesát kilometrů a celou dobu se vyhýbat ruským vojákům, kteří oblast střeží. 

Na festival dorazí i hosti. Snímek Vítězná skvadra přijedou uvést jeho tvůrci spolu s Uljanou Suprunovou, ukrajinskou ministryní zdravotnictví v letech 2016-2019. 

Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky. Více informací na www.ukrajinafilmfest.cz.

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...