130 let
Král britského blues John Mayall

Král britského blues John Mayall | foto: Divadlo Archa

Učitel hvězd John Mayall míří do pražské Archy

Kultura
  •   13:00
PRAHA - Vzor a spoluhráč Erica Claptona nebo Micka Taylora z Rolling Stones vystoupí 13. listopadu v Praze.

Kytarista, zpěvák a hráč na klávesy a foukací harmoniku John Mayall se vrátí do Prahy 13. listopadu. Loni v české metropoli odehrál společný koncert s B. B. Kingem, nyní chystá v pražském Divadle Archa samostatné vystoupení.

John Mayall (*1933)

Vystudoval výtvarné umění a zpočátku se živil grafickým designem. K hudbě se aktivněji přiklonil, když mu bylo 30 let. Po příjezdu do Londýna začal vystupovat jako John Mayall's Bluesbreakers. Po několika letech a neustálé výměně hudebníků se setkal s Ericem Claptonem, který právě opustil Yardbirds. Výsledkem bylo album, které se umístilo vysoko na žebříčcích a které jim zajistilo pověst legend. Za svoji hudební dráhu John Mayall vydal 56 alb a hrál s dalšími hudebními legendami jako John Lee Hooker, T-Bone Walker, Billy Preston, Billy Gibbons, Gary Moore, Heft Healy, Coco Montoya, Otis Rush nebo Sonny Boy Williamson.

"Mayall je živoucím důkazem toho, že i v 79 letech se dá hrát blues plné energie, které baví a zajímá diváky," lákají posluchače pořadatelé a citují také výrok Erica Claptona: „John Mayall představoval pro mnoho muzikantů obrovskou školu.“

Roku 2005 byl John Mayall vyznamenán Řádem britského impéria.

Autor: Lidovky.cz