Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

V kutnohorském chrámu zazní Atom Heart Mother od Pink Floyd

USA

  15:30
KUTNÁ HORA - Mezinárodní hudební festival Kutná Hora letos propojí vážnou hudbu s rockem. Největším tahákem bude předvedení Atom Heart Mother, jedné z nejprogresivnějších skladeb Pink Floyd ze stejnojmenného alba této populární britské skupiny z roku 1970.

Violoncellista Jiří Bárta foto: MAFRA - Viktor Chlad

Skladba Atom Heart Mother zazní v Česku veřejně vůbec poprvé, uvedl umělecký šéf festivalu, violoncellista Jiří Bárta. Šestý ročník přehlídky se koná od 8. do 15. června.

Koncert obsahující rozsáhlou suitu, kterou Pink Floyd napsali spolu s avantgardním skladatelem Ronem Geesinem, je plánován na 11. června v chrámu svaté Barbory. Před posluchače předstoupí smíšený sbor, žesťový soubor a sólové violoncello spolu s rockovou kapelou, která bude na rozdíl od podobných pokusů své doby plnit roli doprovodné složky.

Vzpomínka na dětství

"Bude to jedno z pár světových provedení od té doby, co to Pink Floyd hrávali v 70. letech. Myslím si, že je to věc zajímavá a v rámci festivalu komorní hudby asi netypická," uvedl Bárta. Poznamenal, že měl vždycky rád kontrasty a tento princip od počátku promítá i do dramaturgie festivalu. "Mám kliku, že si dobře pamatuji, hodně věcí jsou podněty z dětství. Pink Floyd jsem poslouchal jako malý kluk a tuhle skladbu jsem měl nesmírně rád," dodal.

Přehlídka je svým způsobem v Česku ojedinělá. Setkávají se na ní interpreti mezinárodního významu, kteří se jinak věnují většinou sólové činnosti. Koncerty se konají v historických prostorách, které spoluvytvářejí celkovou atmosféru. Kromě chrámu svaté Barbory je to kaple Božího těla nebo kostel svatého Jana Nepomuckého.

Letos je na přehlídku pozváno šest desítek účinkujících, mezi nimi i některé nové tváře. Publiku se představí například houslistka Corinne Chapelleová z USA, klavíristé Adam Skoumal a Terezie Fialová a houslisté Petr Zdvihal a Jan Valta. Hlavní jádro umělců však zůstává po šest let nezměněno.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...