130 let
Violoncellista Jiří Bárta

Violoncellista Jiří Bárta | foto: MAFRA - Viktor Chlad

V kutnohorském chrámu zazní Atom Heart Mother od Pink Floyd

USA
  •   15:30
KUTNÁ HORA - Mezinárodní hudební festival Kutná Hora letos propojí vážnou hudbu s rockem. Největším tahákem bude předvedení Atom Heart Mother, jedné z nejprogresivnějších skladeb Pink Floyd ze stejnojmenného alba této populární britské skupiny z roku 1970.

Skladba Atom Heart Mother zazní v Česku veřejně vůbec poprvé, uvedl umělecký šéf festivalu, violoncellista Jiří Bárta. Šestý ročník přehlídky se koná od 8. do 15. června.

Koncert obsahující rozsáhlou suitu, kterou Pink Floyd napsali spolu s avantgardním skladatelem Ronem Geesinem, je plánován na 11. června v chrámu svaté Barbory. Před posluchače předstoupí smíšený sbor, žesťový soubor a sólové violoncello spolu s rockovou kapelou, která bude na rozdíl od podobných pokusů své doby plnit roli doprovodné složky.

Vzpomínka na dětství

"Bude to jedno z pár světových provedení od té doby, co to Pink Floyd hrávali v 70. letech. Myslím si, že je to věc zajímavá a v rámci festivalu komorní hudby asi netypická," uvedl Bárta. Poznamenal, že měl vždycky rád kontrasty a tento princip od počátku promítá i do dramaturgie festivalu. "Mám kliku, že si dobře pamatuji, hodně věcí jsou podněty z dětství. Pink Floyd jsem poslouchal jako malý kluk a tuhle skladbu jsem měl nesmírně rád," dodal.

Přehlídka je svým způsobem v Česku ojedinělá. Setkávají se na ní interpreti mezinárodního významu, kteří se jinak věnují většinou sólové činnosti. Koncerty se konají v historických prostorách, které spoluvytvářejí celkovou atmosféru. Kromě chrámu svaté Barbory je to kaple Božího těla nebo kostel svatého Jana Nepomuckého.

Letos je na přehlídku pozváno šest desítek účinkujících, mezi nimi i některé nové tváře. Publiku se představí například houslistka Corinne Chapelleová z USA, klavíristé Adam Skoumal a Terezie Fialová a houslisté Petr Zdvihal a Jan Valta. Hlavní jádro umělců však zůstává po šest let nezměněno.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz