130 let

Diskuze

V Praze se našla 200 let ztracená skladba Mozarta a jeho údajného soka Salieriho

Ztracenou skladbu, kterou společně napsali Wolfgang Amadeus Mozart a Antonio Salieri, našli po více než 200 letech pracovníci Českého muzea hudby v Praze. Ve sbírkách muzea je také libreto od italského básníka Lorenza Da Ponte, uvedla v pátek Šárka Dočkalová z Národního muzea.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DS

D. Stirský

13. 2. 2016 8:49

Amadeus je vynikající film. Nejde však o historický dokument, ale o zfilmování divadelní hry se smyšlenou, byť inteligenní, zápletkou. Reálie (způsob života, interiéry, exteriéry, kostýmy...), to vše je ve filmu podáno skvěle. I Mozartova postava - kdo v něm vidí geniálního naivního hlupáka a sprosťáka s hýkavým smíchem, vůbec film nepochopil. Samotný Salieri byl kvalitní muzikant, učil se u něj třeba Beethoven. Ovšem ve srovnání s Mozartem byl o třídu, dvě níže. Také je pravda to, co říká o své hudbě v závěru: "Už ji nikdo nehraje. Zato tu jeho..." Salieri se samozřejmě hraje, ale zřídka a spíše pro fajnšmekry. Takže Amadeus je nádherný. Jen j nesmíme brát jako přesný popis toho, co se stalo.

0 0
možnosti
ZM

Z. Meisner

13. 2. 2016 7:01

Skladba potvrzuje dávno známou skutečnost, že A.S.a W.A.M. spolu vycházeli výtečně, legenda o jeho zášti je mrtvá již 50 let. Forman jehož film viděli miliony nevzdělanců kteří tohle neví, se dopustil trestuhodného falšování historie.

0 0
možnosti
PR

P. Ritter

13. 2. 2016 6:07

Za kolik set let se najde ztracený článek Ferdinanda Peroutky "Hitler je gentleman"?

0 0
možnosti
Foto

to zní jak z cimrmana :)

0 0
možnosti
PH

12. 2. 2016 23:24

Zajimalo by me zda se na zakladnich skolach vyucuje predmet Hudebni Vychova. Jsem rocnik 42 a za nas ten predmet byl soucasti curikulum. Jak je to dnes? Nikoho to nezajima? Najde se nekdo, kdo me to muze vysvetlit ? Predem dekuji.

0 0
možnosti