Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Odešel hitmaker Vašo Patejdl. „Kaskadér“, kterého zbožňovala nejen slovenská prezidentka Čaputová

Vašo Patejdl. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

V sobotu 20. srpna 2023 zemřel ve věku 68 let jeden z nejznámějších česko-slovenských hudebníků Vašo Patejdl. Kdo byl rodák z Karlových Varů spojený velkou část své kariéry s legendární slovenskou skupinou Elán?
  17:00

Ztrátu cítí celá československá hudební scéna.

Já a Jirka. Jak mě legenda Černý pozval na víno a nabídl coby zelenáči tykání...

„Vašovy sólové tituly, stejně jako alba se skupinou Elán a jeho tvorba pro další umělce představují to nejlepší ze slovenské populární hudby, skutečný zlatý fond. U Vaša se jako u nikoho jiného spojil obrovský talent s vynikajícím vzděláním a velkou pílí. Proto ho považujeme za jednoho z největších, pokud ne vůbec největšího skladatele slovenské populární hudby,“ uvedla Marcela Dvořáková, produktová manažerka hudebního vydavatelství Warner Music, které má v katalogu Patejdlovu tvorbu.

Mala som 17 a on bol hviezda. V deň narodiek mal koncert v Pezinku. A zahral mi k nim pesničku. Ďalšiu už nezahrá.

Nečakaný odchod Vaša Patejdla je smutnou správou pre všetkých jeho slovenských i českých fanúšikov. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine, priateľom a blízkym tejto hudobnej legendy.

#zuzanacaputova #prezidenta #vasopatejdl #slovensko #slovakia #vasazuzana

19. srpna 2023 v 13:55, příspěvek archivován: 20. srpna 2023 v 16:30

A dodala: „Ale Vašo byl ještě víc – by to mimořádně charakterní a laskavý člověk, který nikdy neodmítl pomoc druhému a který byl v branži mezi kolegy nadstandardně oblíbený a respektovaný. Považovali jsme ho za velkého přítele a mimořádně jsme si ho vážili.“

Rozkopnuté dveře

I díky práci Vaša Patejdla, rodáka z Karlových Varů, kde se narodil národnostně smíšenému česko-slovenskému rodičovskému páru, který se po pěti letech odstěhoval do Bratislavy, byla slovenská hudební scéna, zejména ta středoproudá, hlavně v sedmdesátých a osmdesátých letech mnohem modernější než ta česká.

Zemřel lídr Sto zvířat Honza Kalina, legenda českého ska chystala desku

Zpěváci a zpěvačky jako Miroslav Žbirka, Marika Gombitová, Peter Nagy anebo skupiny Modus či Elán byli vlastně tahouny moderního československého mainstreamu. A Vašo Patejdl jej zejména svým skladatelským, ale i muzikantským a pěveckým rukopisem spoluvytvářel.

Svoji první kapelu založil Vašo Patejdl už na základní škole, hudbě se intenzivně věnoval celé mládí natolik, že po absolutoriu střední školy absolvoval obor skladba na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě.

Oblíbené skladby Vašo Patejdla

  • Ak nie si moja (text Boris Filan)
  • Po schodoch (text Daniel Mikletič, zpěv Richard Müller)
  • Kamarátka nádej (text Ľuboš Zeman)
  • Voda, čo ma drží nad vodou (text Jozef Urban)
  • Voňavky dievčat (text Ľuboš Zeman)
  • Trištvrte na jeseň (text Ľuboš Zeman)
  • Nepriznaná (text Ľuboš Zeman)
  • Kaskadér (text Ľuboš Zeman)
  • Chlapčenský úsmev (text Ľuboš Zeman)
  • Čakám ťa láska (text Pavol Jursa)
  • Zlodej slnečníc (text Ľuboš Zeman)
  • Ja viem (text Pavol Jursa)
  • Mláďatá (text Boris Filan)

V roce 1968 spoluzaložil s baskytaristou a zpěvákem Jožem Rážem kapelu Elán, s níž prožil první velké období popularity. Byl jedním z hlavních skladatelů kapely, za jednu z nejslavnějších písní této první éry Kaskadér dostal v roce 1980 Stříbrnou Bratislavskou lyru. Právě tímto oceněním Elán doslova rozkopl dveře do nejvyššího patra československé popové scény.

Sólo a zpět

V roce 1985 odešel Vašo Patejdl z Elánu na sólovou dráhu. Kromě produkce vlastních alb a skladatelské práce pro jiné interprety se zaměřil i na skládání filmové hudby: napsal soundtrack pro mimořádně úspěšný, byť umělecky diskutabilní film Dušana Rapoše Fontána pro Zuzanu.

První díl se objevil v kinech v roce Patejdlova odchodu na sólovou dráhu, v letech 1993 a 1999 jej následovala dvě volná pokračování. A právě v posledním zazněl další Patejdlův velký hit Voda, čo ma drží nad vodou, určený primárně pro Joža Ráže, s nímž ovšem logicky vplynul do repertoáru Elánu.

Do toho se Vašo Patejdl vrátil po více než desetileté pauze v roce 1996. Vracel se do poněkud jiné kapely a v jiné době. Elán se stal halovým a stadionovým fenoménem, na jehož koncerty chodilo několik generací fanoušků.

Popularitu kapely paradoxně zvýšila nebezpečná dopravní nehoda, kterou jen zázrakem přežil Jožo Ráž a dokázal se po ní vrátit na pódium. Kapela s úspěchem koncertovala na pražské Letenské pláni, kde ji vidělo osmdesát tisíc lidí, i v prestižní newyorské Carnegie Hall. Aktuálně se Elán chystá na koncerty k oslavě 55. výročí. Ty už bude muset skupina absolvovat bez svého spoluzakladatele.

Autor: