Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Začal festival MeetingBrno. Tématem jsou domovy ztracené a znovu nalézané

Kultura

  10:27
BRNO - Spisovatelka Kateřina Tučková vydala v roce 2009 knihu Vyhnání Gerty Schnirch. Příběh brněnské Němky, která s dcerkou musí opustit svůj domov, zaujal čtenáře a otevřel diskusi na téma odsun. Jak vnímá odchody a návraty česká, německá, židovská a romská komunita? A jak se minulost prolíná do současnosti? O tom bude desetidenní festival Meeting Brno, který začíná 20. května.

Kateřina Tučková si při psaní knihy chtěla vyzkoušet, co prožívá ten, kdo musí narychlo opustit domov a jít desítky kilometrů s malým dítětem. foto: Divadelní hra Vyhnání Gerty SchnirchReprofoto

Kateřina Tučková si při psaní knihy chtěla vyzkoušet, co prožívá ten, kdo musí narychlo opustit domov a jít desítky kilometrů s malým dítětem. V roce 2007 se vydala po stopách brněnských Němců, kteří putovali na konci května 1945 do sběrného tábora v Pohořelicích. Vloni brněnská radnice vyhlásila Rok smíření, který připomenul židovské, romské i německé obyvatele moravské metropole. Součástí této akce byla také Pouť smíření z Pohořelic do Brna, kdy stovky účastníků symbolicky „navrátili“ své někdejší sousedy domů. Letos pouť začíná 28. května v 9.00 hodin a končí na Mendelově náměstí, kde v 18.30 zahájí pietní akt brněnský primátor Petr Vokřál.

Ceny Magnesia Litera znají vítěze: je mezi nimi Hájíček i Tučková

Pouť smíření proběhne v rámci prvního ročníku festivalu MeetingBrno. Kateřina Tučková zařadila do programu výstavy, filmové projekce a přednášky na téma hledání domova. „Když jsem v 90. letech studovala na brněnském gymnáziu, tak nám nikdo nevyprávěl o německé komunitě, o židovské jsme se dozvídali jen zběžně. Až později jsem pochopila, jak národnostně a kulturně bylo tohle město bohaté a nakolik se na jeho vzestupu podílely německé a židovské vlivy.

V roce 2007 se vydala po stopách brněnských Němců, kteří putovali na konci...
Mše v Pohořelicích

Pro starší generaci je téma odsun stále ještě tabu, teprve v posledních letech se otevírá,“ říká Tučková a zve na výstavu Spojování rozdělené minulosti na Staré radnici. Sérii videorozhovorů natočilo sdružení Antikomplex, které zaznamenalo vyprávění Čechů v pohraničí, Němců, kteří museli odejít, a řeckých dětí, jejichž novým domovem se v roce 1948 stalo Československo. V prostorách Staré radnice se koná také další zajmavá výstava, která představuje dramatické osudy skupiny 80 židovských teenagerů. Součástí této skupiny byli také mladí lidé z Brna a okolí, kteří uprchli na podzim 1939 z Prahy do Dánska. Jejich příběhy prezentuje výstava Na Sever, která je k vidění do 2. června. Stejnojmenný film uvede 22. května ve 20 hodin autorka námětu, Judita Matyášová v Kině Art. Po projekci bude diskutovat s Kateřinou Tučkovou o tom, jak probíhá pátrání po zapomenutých osudech.

Cizinci dnešní i kafkovští

Důležitou součástí festivalu jsou diskusní večery o emigraci v průběhu 20. století. 24. května se koná v kině Scala beseda Kde domov můj? „Pozvali jsme Bernda Posselta, řada lidí ho vnímá jako kontroverzní osobnost, ale asi netuší, že to byl právě on, kdo se zasloužil o to, aby z ústavy Sudetenlandsmanchaftu byl vypuštěn bod, který požaduje navrácení majetku zabraného po roce 1945 zpět do rukou někdejších německých vlastníků. Bude zajímavé si poslechnout o tom, jak dnes naši němečtí sousedé vnímají tuto otázku. Dalšími diskutujícími bude spisovatel Jiří Pehe, historik Jaroslav Šebek a Milan Horáček, německý politik českého původu. Horáček emigroval v 70. letech do Německa a byl jedním z těch, kteří nás inspirovali k organizování akcí smíření mezi českými a německými obyvateli Brna,“ vysvětluje Tučková.

Umí vařit i v Brně? Kam na oběd, kávu či pivo, radí Kateřina Tučková

Organizátoři festivalu do programu zařadili nejen akce, které se vztahují k historii, ale také k současnosti. Výtvarník Lukáš Houdek 21. května představí na Moravském náměstí instalaci HopeTour. V kamionu si návštěvníci zkusí, v jakých podmínkách uprchlíci přežívají na cestě za svobodou. Sami si pak mohou položit otázku, zda člověk absolvuje dramatickou cestu, jejíž konec nedokáže odhadnout, z rozmaru, nebo zda ho k tomu vedou skutečně závažné osobní pohnutky.

Tématem domova a odcizení se zabýval také Franz Kafka v románu Zámek. 31. května se v Městském divadle Brno představí Jaroslav Rudiš s divadelní adaptací Zámku, kterou vytvořil s divadlem v Brémách. Rudiš vystoupí s kapelou Kafka Band, jejich hudba je temná a drsná, ale zároveň křehká, takže s výjimečným porozuměním interpretuje a doplňuje Kafkův existenciálně laděný příběh.

Meeting Brno, (20. 5.–2. 6. 2016), různé lokality, vstup na většinu akcí zdarma.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!