130 let

Spartakiáda v roce 1985. | foto: Zdeněk Lhoták

Zdeněk Lhoták zachytil v roce 1985 ‚bahnitou‘ Spartakiádu. Jeho fotky vycházejí knižně

Kultura
  •   18:00
PRAHA - V roce 1985 se vojáci na Strahovském stadionu neprali jen s duchem doby, ale i s všudypřítomným bahnem. Fotograf Zdeněk Lhoták vše zachytil na fotoaparát. Kniha vychází v nákladu 400 podepsaných a číslovaných kusů.

Unikátní černobílý cyklus Spartakiáda známého fotografa Zdeňka Lhotáka získal nově podobu knižní publikace. Fotografie, za něž si autor vysloužil 2. místo v prestižní celosvětové soutěži World Press Photo, vznikly v roce 1985, aby vyprávěly expresivní příběh vojáků překonávajících nepřízeň počasí během jedné pražské spartakiády

Spartakiáda v roce 1985.
Zdeněk Lhoták - Spartakiáda.

Soubor celkem 17 snímků se stal v průběhu let legendární u nás i ve světě. Fotografie, které zachycují zablácená těla vojáků a tváře zrcadlící nejen vypětí a rezignaci, ale také hrdost a odhodlání, slouží jako emotivní výpověď o principech daného režimu. Grafickou podobu publikace určil grafik Milan Nedvěd, o psané komentáře ji doplnili sociolog Jiří Siostrzonek a historik Petr Roubal.

„Měl jsem tehdy štěstí, že jsem na rozdíl od ostatních kolegů nebyl omezen zadáním redakce. Když tedy začalo vydatně pršet a z nového travnatého stadionu se stal mělký bazén plný bláta, schovali se ostatní fotografové pod tribuny. Nebudou přece plýtvat omezeným materiálem na něco, co by jim stejně nikdo neuveřejnil. Vojáci v tom okamžiku tak cvičili jen pro mě. A pro vidinu opušťáku, samozřejmě,“ komentuje vznik cyklu Lhoták.

Zdeněk Lhoták je umělec a fotograf. Je držitelem 2. ceny World Press Photo (1986) a titulu QEP (Qualified European Photographer). Věnuje se především sportu. Jeho dcera Andrea Thiel Lhotáková je úspěšnou fotografkou architektury. 

Autor: jto
Témata: Kultura, Literatura