Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel slovenský herec a komik Milan Lasica, bylo mu 81 let. Zkolaboval na jevišti

Festival Pohoda 2019, Trenčín (Bolo nás jedenásť, Milan Lasica) foto: Pohoda/Tomáš Kuša

Aktualizováno
Ve věku 81 let zemřel v neděli slovenský herec, dramaturg, moderátor, režisér a zpěvák Milan Lasica. Podle místních médií zkolaboval při vystoupení s orchestrem v bratislavském Štúdiu L+S. Soustrast rodině a blízkým vyjádřila podle agentury TASR řada lidí, včetně politiků.
  23:21aktualizováno  19. července 0:55

„Dnes nás navždy opustil mistr humoru a satiry Milan Lasica.... Čest jeho památce. Nikdy nezapomeneme,“ napsalo v neděli na facebooku slovenské ministerstvo kultury, které vyjádřilo též soustrast rodině.

Lasica podle deníku SME večer vystupoval s orchestrem Bratislava Hot Serenaders, jehož hudebníci oslavovali 30. výročí založení orchestru a 20. výročí spolupráce s Lasicou.

Bolek Polívka (vlevo) s Milanem Lasicou vystupují v nové hře Klíště jako dva...
Herecká dvojice Milan Lasica - Marián Labuda v prosinci 2005.

„Byla to náhla srdeční příchoda. Byl jsem tam a pomáhal s kolegy s resuscitací, než přijela záchranka. Dozpíval písničku Ja som optimista, byla děkovačka asi dvakrát a najednou se pomalu sesunul k zemi,“ citoval jednoho z diváků koncertu Denník N.

Slovenský herec známý dlouhá léta jako polovina nerozlučného dua s Júliuem Satinským se narodil 3. února 1940 ve středoslovenském Zvolenu a žil v Bratislavě. V metropoli vystudoval dramaturgii a kromě filmového i divadelního herectví režíroval i několik televizních snímků, věnoval se hudbě, psaní textů i scenáristice.

Jen málo lidí dokázalo v těžkých časech přinést naději, že bude lépe, vzpomněl na Lasicu bratislavský primátor Matúš Vallo. „Slovensko přišlo o jednu z najvětších osobností kulturního a společenského života,“ citovala agentura TASR z facebooku slovenského parlamentu. Slovenský expremiér Peter Pellegrini ocenil mimo jiné Lasicův „neopakovatelný humor, nadhled a schopnost pojmenovat věci pravými jmény“.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!