130 let
Vic Chesnutt

Vic Chesnutt | foto: Reprofoto

Zemřel Vic Chesnutt, jeden z prvních opravdových 'písničkářů'

Kultura
  •   9:57
ATHENS - Pro fanoušky Vika Chesnutta nebyly tyhle Vánoce právě veselé. Hudebník, upoutaný na invalidní vozík, zemřel 25. prosince. Bylo mu 45 let.

James Victor "Vic" Chesnutt byl respektovaný muzikant, působící ve městě Athens v americkém státě Georgia. Muziku začal skládat, když mu bylo pouhých pět let. Když mu bylo osmnáct, nehoda v autě jej upoutala na invalidní vozík a až do konce svého života byl odkázaný na cizí pomoc.

Scéna Chesnutta objevila v 80. letech, kdy si jej všiml Michael Stipe z R.E.M. a vyprodukoval mu dvě první desky. V průběhu 90. let vydal Chesnutt na patnáct desek (letos hned dvě nahrávky), dvě další pod přezdívkou Brute. Komerční úspěch přišel s kompilací Sweet Relief II: Gravity of the Situation (1996), na které se podíleli např. Smashing Pumpkins, Live, R.E.M. nebo Madonna.

Výtěžek z prodeje alba měl Vikovi pomoci zaplatit nákladnou léčbu. Paradoxem bylo, že vzhledem k tomu, že si platil pojištění, peníze z této charity nesměl přijmout. Na Štědrý den letošního roku upadl Chesnutt do kómatu a den poté zemřel. Příčinou smrti bylo údajně předávkování léky.

Autoři: Lidovky.cz