• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Ljuba Štíplová

Ljuba Štíplová | foto: ČTK

Zemřela Ljuba Štíplová, jedna z autorů Čtyřlístku

Kultura
  •   19:17
V Praze dnes ve věku 79 let zemřela spisovatelka a scenáristka Ljuba Štíplová, jedna z autorské dvojice legendárního Čtyřlístku. Autorka řady dětských knížek a televizních večerníčků zemřela ve vojenské nemocnici na následky úrazu při autonehodě, který utrpěla počátkem srpna.

Zprávu oznámil její syn Miloš Štípl.

Tvorbě pro děti se Ljuba Štíplová věnovala 45 let, nejznámější jsou však příběhy čtyř zvířecích kamarádů Fifinky, Myšpulína, Piňdi a Bobíka, které vytvářela v tandemu s kreslířem Jaroslavem Němečkem. Obrázkové příběhy Čtyřlístku byly v podstatě jediným komiksem, který vycházel v Československu 70. a 80. let. Pro dnešní třicátníky a čtyřicátníky je legendou. Přestože vychází dodnes, dočkal se i mnoha přepracování a remixů od mladších ilustrátorů a obdivovatelů. V posledních několika letech vyšla i řada knih s reedicemi těch nejstarších titulů.

Počátkem loňského roku Štíplové nakladatelství Albatros udělilo svou cenu za celoživotní práci s dětskou knihou, Štíplová začínala právě v Albatrosu, kde jí vyšlo celkem 17 titulů. Vedle příběhů o čtyřech zvířatech s lidskými vlastnostmi je populární také její cyklus o koťatech, který se dočkal večerníčkového zpracování. "Jsem ráda (za cenu), ale nutné to nebylo.

Největší potěšení pro mě je, že děti o ty knihy stojí," řekla tehdy  Štíplová.

K obrázkům Jaroslava Němečka Štíplová napsala zhruba 200 příběhů. Komiks vychází od roku 1969 a od té doby kocour Myšpulín vymyslel desítky vynálezů, robotů a strojů na vše možné. Psí holčička Fifinka stokrát napekla dobroty, uklidila domeček v Třeskoprskách a urovnala množství sporů mezi zajícem Pinďou a prasátkem Bobíkem. Společně byli na mnoha místech zeměkoule, na jiných planetách i v minulosti nebo budoucnosti.

Autor: Lidovky.cz