Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Zpěvačka Banany Vladivojna La Chia zkouší své štěstí sólově

Kultura

  14:25
PRAHA - Vladivojna La Chia, zpěvačka, textařka a hudebnice z ostravské elektro-rockové skupiny Banana, nakročila na sólovou dráhu. Po dvou letech příprav v říjnu vydá první ryze autorskou desku, která odhalí její druhou tvář, většině posluchačům dosud neznámou.

Vladivojna La Chia foto: Reprofoto

"S Bananou jsem reprezentovala svou divočejší náturu, ale vedle toho jsem si doma připravovala také tuto jemnou muziku, která uspokojovala druhou část mé bytosti, která je v podstatě velmi něžná," popisuje Vladivojna odhalení. Extentrická diva v rudé paruce je na blíže neurčenou dobu zmrazená, místo ní zpěvačka s evropskými kořeny roztočí kola inspirace trošku jinak, někomu to možná připomene elektro-folk-popovější polohu.

Na albu se objeví deset originálních písniček z jejího pera. Některé z nich už znají návštěvníci vybraných festivalů, za všechny Colours of Ostrava. "Vybírala jsem z mnoha skladeb, které jsem skládala a schraňovala od roku 2005," říka Vladivojna. Jako první do éteru zamíří singl Tajemství Lotopu, působivá skladba, kterou je možné si už nyní poslechnout na myspace.com/vladivojna.

S Monsonem i Laco Deczim
Celé album se skládá ze dvou částí. Z jemné akustické polohy, kterou Vladivojna nahrála s kapelou (ve složení Aleš Bajger - akustická kytara, aranže, vokály, Terezie Kovalová - violloncelo, backvokály a Sylvie Bee - vokály), a v elektronické části, kde zpěvačka fanoušky vtáhne do "své říše zvuků a nálad". Ve studiu se významnou měrou mihl také špičkový kytarista Amit Chatterjee, který spolupracoval například s Joe Zawinulem, Stingem nebo Santanou.

S Bananou vydala Vladivojna La Chia tři zajímavé desky. U vydavatelství Universal Music vyšla alba Banana (2003), Trip (2004) a Jungle (2006). Vystoupili s mnoha respektovanými umělci: s Lenkou Dusilovou, Richardem Müllerem nebo Laco Deczim. S finskými Waltari odjeli v roce 2003 jejich česko-slovenské turné. Během pražských zastávek kapela předskakovala zpěvákovi Marilynu Mansonovi a taky Scorpions (Hala Ostrava). Vladivojnu dobře znají také v Polsku, kde před třemi lety vedla hitparádu "Nezawisla Lista Przebojuw" písnička La Rezistence na rádiu Krakow.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!