Neděle 23. ledna 2022, svátek má Zdeněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Cvrčko-knedlo-zelo

Design

  13:36
Regály sámošek se prohýbají a značná část naší populace praská ve švech. Zároveň přibývá volného času, což - přes sílící biotrendy - povede pravděpodobně k vzrůstu poptávky po dalším a dalším jídle. Vždyť co také s tou spoustou volna dělat jiného, než ho projíst?

Tomáš Hanák. foto: Lidové noviny

Bude proto třeba zajistit zvýšené výkupy masa všeho druhu, vč. kravího či prasího. Budou však stávající pastevní a honitební kapacity a krmnosměsné produkce vůbec s to takové zvýšení pokrýt? Tahle otázka vyvolává vrásky na čele nejednoho z nás.

Odpovědí by se mohla stát zpráva, že zatímco např. skot „zhodnotí“ pouze 10 % krmiva, brouci až neuvěřitelných 40 %. Rozumím-li tomu dobře (což není nevyloučeno), sežvýká-li kráva 1 kg sena, raduje se sedlák z váhového nábytku pouhých 100 gramů, zatímco chovatel brouků se dá rovnou do tance, protože má -po stejném množství krmiva - svého cvrčka vypasenějšího o 400 gramů! A to je mi už, panečku, jateční cvrček.

Jistě, jsou to jenom teoretická čísla. Navíc namítnete, že brouček je malý a nezasytí. Po půl kile škvorů by už ale každý musel být napucnutý, až by mu lezla tykadla z důlků. Asijské kuchyně na tohle přišly už dávno. Ale to už je, koneckonců, výzva pro genové inženýry, aby dali hlavy i geny dohromady.

Chrobák jako prase či beruška jako kráva 
Jistě, zní to jako hudba budoucnosti, ale kdo z nás by si byl uměl před pár lety představit, že naklonovaná ovečka Dolly předčí v popularitě i Dolly Buster? (Mimochodem, i v Bustřině případě došlo k „vědeckému“, byť lokálnímu, zvětšování.) Ano, možná už zanedlouho nebudou děti rozumět tomu, proč na Ladových obrázcích visí při zabijačce na háku vepř, a ne rus.

Naopak o Ferdu na smetaně (v prášku) se budou ve vkusné reklamě děti doslova prát. Taťka zase miluje ploštičí paštiku. Kobylčí salám. Štěničí přední. Roháčí dubé (obdoba soté). Jepičí vývar s křupavými chrousty (a propos - vzpomínáte, jak vizionář Josef Skupa nechal už kdysi dávno Hurvínka rozebírat větu „... chroustal u splavu chrousta“?).

Jaký by byl ekologický přínos téhle broučí invaze na naše talíře? Chovatelé vší by se mohli stát samoživiteli (což by se jistě rychle rozšířilo). Na druhou stranu: 1 mrtvá kráva = desítky nasycených, zatímco půl kila zaživa usmažených škvorů = pouhý 1 nasycený. To by asi mnohé neziskovky označily za jakousi řízenou (reprodukční) genocidu. Zřejmě by přibylo vegetariánů (přestože na trh by bylo uvedeno tofu-klíště).

Bukolický bukot krav by nahradil permanentní šustot nožek a panožek. Co je lepší? Za sebe navrhuji kompromis: zachovat klasické maso, ale s broučkem navrch.

Každopádně, míček je nyní na straně ministra Gandaloviče. Pokud dá následně novému směru ve výživě zelenou i sněmovna (po vzrušující diskuzi), možná si už brzy u prostřeného stolu popřejeme „dobrouk chuť!“
Autor:

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...