24. ledna 2012 7:00 Lidovky.cz > Relax > Design

Veřejný prostor a zázrak na Praze 2

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Neuvěřitelná vyhlídka na Vyšehrad | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Neuvěřitelná vyhlídka na Vyšehrad | foto: Filip Šlapal

V listopadu loňského roku došlo k otevření nového veřejného prostoru v Praze 2. Navíc prostoru špičkových architektonických kvalit. Když k tomu přidáme, že výsledek vzešel z veřejné architektonické soutěže, jedná se v našich podmínkách takřka o zázrak.


V létě roku 2007 uspořádala městská část Praha 2 veřejnou anonymní architektonickou soutěž na „zpracování komplexního architektonického návrhu řešení stavby č. p. 1751/II a úpravy terénu bastionu XXXI novoměstského opevnění, Horská ul., Praha 2, tedy tvarového, dispozičního, provozního a technologického řešení s ohledem na kulturně-historický kontext a výjimečnost této pohledově exponované lokality v rámci Pražské památkové rezervace“.

Původní stav bastionu

Původní stav bastionu


Porota, v níž společně zasedli architekti a zástupci politického vedení městské části, vybrala projekt ateliéru MCA. Podle ní jde o „kultivovaný návrh celistvého urbánního a architektonického řešení vhodně zapadajícího do okolí, podložený kvalitní analýzou řešeného prostoru a jeho širšího zázemí, respektujícího širší vztahy. Návrh je profesionálně ověřen grafickým modelem prokazujícím hmotovou, funkční i ekonomickou reálnost i důvodnost návrhu. Návrh svou otevřenou koncepcí skýtá mimořádně velký potenciál pro dopracování v návazných fázích a v nabídnutých strukturách skýtá možnost variability funkčního využití.“ Tak zní čtyři roky staré hodnocení vítězného návrhu soutěže, která je vzorovou ukázkou toho, jak by se podobné záležitosti měly odehrávat. Předpoklad úspěchu?

Kvalitní zadání a kvalitní výběr



Předchozí dva obsáhlé citáty mají svoji důležitou roli. Dokazují totiž, že kvalitní realizace ve veřejném prostoru a za veřejné peníze se neobejde bez kvalitně připraveného a rozmyšleného zadání a že neméně podstatnou složku představuje odborná porota, která je schopna návrhy adekvátně posoudit a svůj výběr náležitě odůvodnit.


Hlavním kritériem výběru je tedy kvalita řešení, a nikoliv cena. Při významných stavbách ve veřejném prostoru by to mělo být samozřejmostí. Bohužel tomu tak není. Politická reprezentace by se měla oprávněně chlubit, že svojí činností přispěla ke zlepšení a obohacení prostředí, ve kterém žijeme, a ne tím, že ušetřila.

Vnitřní prostor je snadno a přirozeně propojen s exteriérem jak směrem do skrytého atria.

Vnitřní prostor je snadno a přirozeně propojen s exteriérem jak směrem do skrytého atria.


Práce ateliéru MCA vždy vykazují hluboké porozumění problému a následné nalezení adekvátní odpovědi. Nejinak tomu bylo tentokrát a svědčí o tom i obnova stěnové kaple, kterou architekti objevili v průběhu stavby. Do ní pak vsadili vlastní boží muka, sochu z železných plátů.

Revitalizace bastionu na Praze 2

Upravená stěnová kaple


Koncept vítězného návrhu byl krystalicky jednoduchý: odstranit ruiny objektu z 19. století (u kterého zadavatel původně očekával, že bude rekonstruován) a nahradit ji objektem novým. Ovšem takovým, který nebude zdálky příliš viditelný a lépe splyne s okolním terénem. Z nejdůležitějších dálkových pohledů, především od Nuselského mostu, pak bude neviditelný úplně. 

 Novostavba kavárny byla zapuštěna pod jednu z úrovní existujícího terénu a přirozeně splývá se svým okolím .

Novostavba kavárny byla zapuštěna pod jednu z úrovní existujícího terénu a přirozeně splývá se svým okolím .


Posuňme se v čase o čtyři roky dopředu. Z nepřístupného místa se stala oáza klidu s neuvěřitelnými výhledy. Jeden z mála veřejných prostorů, ve kterém mě osobně nic neruší (až na realizaci jiného architekta, který si v těsné blízkosti bastionu postavil vlastní rodinný dům – utěšuji se, že během letních měsíců nebude díky korunám stromů tolik vidět).

Výhled z atria.

Výhled z atria.


Tuším, že řada lidí pocítí jistou nedůvěru k elegantně tvarovanému mobiliáři z Cortenu (tento předem zkorodovaný ocelový plech u nás stále doprovází pověst žhavé novinky, přestože jeho patent pochází z roku 1933), ale celkové materiálové pojetí novostavby a úprav veřejného prostoru považuji za vynikající. Corten, historické kamenivo, mlat, cihly, tráva, beton a sklo tvoří výjimečnou jednotu. 

Mobiliář je umístěn zdánlivě ledabyle a přispívá k neformálnímu dojmu z celého prostoru.
Mobiliář je umístěn zdánlivě ledabyle a přispívá k neformálnímu dojmu z celého prostoru.

Mobiliář je umístěn zdánlivě ledabyle a přispívá k neformálnímu dojmu z celého prostoru.


Vyhlídka v sobě skrývá multifunkční prostor


Původní představa Prahy 2 počítala s tím, že se novostavba kulturně a společensky oživí kombinací výstavního a kavárenského provozu. Architektura objektu je na to výborně připravena, včetně snadného propojení s exteriérem. Ten se otvírá do dvou protilehlých stran – zcela logicky směrem k veřejnému prostoru parku s opravdu neobyčejným výhledem na Vyšehrad, ale také – poněkud překvapivě – i do zapuštěného atria, kterému autoři říkají „negativní věž“.


Ještě jednou povedené materiálové spojení skla, betonu a cortenu

Zapuštěné atrium


Atrium zprostředkovává kontakt mezi novostavbou zapuštěnou do terénu a veřejným prostorem, který plynule pokračuje na její střeše. Jsem moc rád, že na rozdíl od soutěžního návrhu bylo propojení realizováno bezbariérově a prozrazuje je pouze změna materiálu. Vnitřní prostor je nedělený, z akusticky utlumeného stropu je možné snadno zavěsit různé sestavy výstavních panelů, bar je možné zcela uzavřít posuvnými ocelovými pláty, a celý prostor tak přizpůsobit pro takřka jakýkoliv druh využití.

Po vydařené stavbě město objednalo i napojení na okolí


Zda si najde své návštěvníky a tomu odpovídající kulturní program, nejspíše uvidíme, až se na jaře oteplí. Tehdy dostane příležitost, aby plně předvedl své kvality, které spočívají především ve výborném propojení vnitřku a vnějšku. Situaci mu trochu komplikuje ne zcela snadná dostupnost MHD a také fakt, že byl dlouhá léta zcela nepřístupný. Spousta lidí tak o jeho existenci nemá ani ponětí.


Na druhou stranu, výhodou je nově vytvořené napojení na parky z Nuselského údolí. Horskou (skrze adrenalinově točité schodiště) i Folimanku s bastionem propojilo také studio MCA. 

Napojení na okolní parky.
Materiáy - Corten, historické kamenivo, mlat, cihly, tráva, beton a sklo tvoří výjimečnou jednotu.

Napojení na parky z Nuselského údolí


To mi udělalo asi největší radost. Praha 2 na základě výborné zkušenosti s autory vítězného návrhu u nich objednala také navazující práce, které přispívají ke snadnější prostupnosti a propojenosti celého prostředí. Ukázková veřejná zakázka tak dosahuje v podstatě dokonalosti, a to ve všech ohledech.

FAKTA:

Autoři: Miroslav Cikán, Pavla Melková, MCA atelier s. r. o., www.mca-atelier.com Spolupráce: Peter Buš, Pavel Košťálek Investor: Městská část Praha 2 Náklady: 35 milionů korun Hlavní dodavatelé: Swietelsky, a. s., Konstruktiva Branko, a. s. Projekt: 2007–2010 Realizace: 2011


Na jaře se do těchto míst rozhodně několikrát podívám a to samé doporučuji i vám. Veřejný prostor Prahy byl obohacen o další zcela výjimečné místo.

Adam Gebrian, Lidové noviny
  • 0Diskuse

V soutěži Nastartujte se uspěl nápad na originální Priessnitzovy zábaly
V soutěži Nastartujte se uspěl nápad na originální Priessnitzovy zábaly

V již šestém ročníku grantového programu Komerční banky a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) zvítězil výrobek Mamavis – univerzální zábal, který přináší nemocnému komfortní využití tradiční léčebné metody Vincence Priessnitze.