130 let

Diskuze

Až po ocásek. V Česku se objevuje nový způsob zpracování masa

Maminky a babičky by nad tím asi jen překvapeně kroutily hlavou, takhle byly totiž zvyklé zpracovávat maso odjakživa. Rychle rostoucí konzumní spotřeba ale návyky změnila a plýtvání se stalo normou. Části masa, s kterými neumíme nakládat, končí často v odpadkovém koši. Přitom by stačily jako suroviny na další plnohodnotný oběd. O změnu se snaží přístup 'nose to tail', tedy 'od rypáku po ocásek'.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

J. Lukavsky

26. 8. 2013 8:57
domácí zabíjačka

No já ještě pamatuji domácí zabíjačky u strejdy sedláka a z čuníka zbyl jenom měchejř (a i ten se dal vysušit) a pak paznehty, jinak celičký čuník byl zpracován. Takze nic nového pod sluncem. J.L.

0 0
možnosti
PJ

25. 8. 2013 9:35
A vědecký projekt

"Jak sežrat všechno",  je dotován jakou částkou????

To přece neznamená, že když to nesní lidé, tak že se to vyhodí!

0 0
možnosti
PN

P. Novotňák

23. 8. 2013 23:00
Když zabíjíme vepříka,tak se taky vyhodí

jen obsah střev, nehty, chlupy a zuby,takřka všechno ostatní se na domácí zabíjače nějak zužitkuje... :-)

0 0
možnosti
PK

23. 8. 2013 13:21
No to je novinka

ale jak to nebude o penezich tak to zas bude praktikovat jen par idealistu.

Ale kdyz picnu jelena, tak z nej zbyde jen par kosti.  Jatra, srdce, ledviny, maso pro nas, odrezky a vybrany kosti psum a zbytek volne pohodit a za dva dny tam nic jedlyho nezbyde.  Kuzi vydelam s chlupama nebo bez, jak je cas a nalada.

Jojo, vrazdit zviratka da dost prace.

0 0
možnosti
JS

23. 8. 2013 11:43
Mám zato, že v přírodě

není běžné "od čumáku k ocásku" - pokud šelma něco uloví, nažere se a zbytek nechá být. Možná to sežerou jiná zvířata a ptáci, možná jen červi a mravenci. Ani lovci nebývali moc hospodární - když měli úlovek, přežrali se k prasknutí a když ne, tak nuzovali a hubli.

0 0
možnosti
JL

23. 8. 2013 10:39
Vcelku logické

Vcelku logické zpracovat zvíře celé. To jenom nějaká banda hňupů si z toho udělala modlu.

P.S.: co je špatného na semletí masa do párků nebo do psího žrádla?

0 0
možnosti
JI

23. 8. 2013 10:27
tož nevím,

ale ako chmuľovia sa ideme učiť od ľudí, ktorí teraz objavujú realitu. Moja stará matka, moja svokra tie to vedeli už dávno a prasiatko sa spracovalo, až na pár drobností celé. Chodte na dedinu s týmto článkom a tí starší sa n a ňom iba pousmejú.

0 0
možnosti
HK

H. Kropová

23. 8. 2013 8:29
to zas někdo objevil ameriku

Nevím jak kdo ale při pořádné domácí zabijačce je samozřejmostí ,že z prasete se zužitkuje všechno dokonce i jméno

0 0
možnosti
DS

D. Stirský

23. 8. 2013 8:22
Dejme čemukoli koncovku ING a je to věda:

Pamatuji se na jeden článek o hypotéční krizi: Zcela vážně se tam tvrdilo, že v USA přišli na to, díky krizi, že je třeba předem velmi pečlivě zvažovat, komu se půjčí a zda bude dlužník schopen svůj dluh splatit.  Nebo: díval jsem se na jeden dokument o jakési letecké katasrofě a závěr byl tento (nevymýšlím si): Po rozsáhlém výzkumu se zjistilo, že bude-li mít únikový východ větší šířku, bude moci letadlo opustit více lidí  a rychleji.

0 0
možnosti
ZK

23. 8. 2013 8:55
Re: Dejme čemukoli koncovku ING a je to věda:

Tak jo, jdu se věnovat postelingu.

0 0
možnosti
JK

23. 8. 2013 8:08
Bude to ako v komunistickom Rusku?

V ruských predajniach mäsa bol podobný prístup. Ak už mäso do predajne došlo, tak si zákazník nevyberal, že chce stehno alebo sviečkovú. Jednoducho mäsiar (řezník) odsekol z toho, čo mal práve po ruke a zabalil to do starých novín. Absolútna demokracia :-) .

Neviem, či som to pochopil správne, ale tá pani chce zaviesť niečo podobné. Keďže nechce objednávať len napr. sviečkovú, ale celé zvieratá.

Neviem, ako mäso predávajú na západe, ale myslím, že u nás sa spracujú takmer všetko. Chvosty sa dali bežne kúpiť (do polievky), uši sa spracovali do tlačenky, a varené prasacie paprčky sú veľká delikatesa. Aj keď mnohí nad tým ohŕňajú nos. Ale len dovtedy, kým to neokoštujú. Ako naša suseda :-).

0 0
možnosti
JT

23. 8. 2013 13:49
Re: Bude to ako v komunistickom Rusku?

Oni ji zakaznici brzo vycvici. Porad budou kupvat svickove a kyty a ji tam budou zustavat jen ty ocasky a rypaky. Tak si pani rekne, ze dokud se to neproda, tak nove maso neobjedna. Kdyz nebude mit to, co lidi chteji, nebudou tam lidi chodit a ona zkrachuje, zbyle maso shnije a zivot pujde dal.

0 0
možnosti