No já ještě pamatuji domácí zabíjačky u strejdy sedláka a z čuníka zbyl jenom měchejř (a i ten se dal vysušit) a pak paznehty, jinak celičký čuník byl zpracován. Takze nic nového pod sluncem. J.L.
"Jak sežrat všechno", je dotován jakou částkou????
To přece neznamená, že když to nesní lidé, tak že se to vyhodí!
jen obsah střev, nehty, chlupy a zuby,takřka všechno ostatní se na domácí zabíjače nějak zužitkuje... :-)
ale jak to nebude o penezich tak to zas bude praktikovat jen par idealistu.
Ale kdyz picnu jelena, tak z nej zbyde jen par kosti. Jatra, srdce, ledviny, maso pro nas, odrezky a vybrany kosti psum a zbytek volne pohodit a za dva dny tam nic jedlyho nezbyde. Kuzi vydelam s chlupama nebo bez, jak je cas a nalada.
Jojo, vrazdit zviratka da dost prace.
není běžné "od čumáku k ocásku" - pokud šelma něco uloví, nažere se a zbytek nechá být. Možná to sežerou jiná zvířata a ptáci, možná jen červi a mravenci. Ani lovci nebývali moc hospodární - když měli úlovek, přežrali se k prasknutí a když ne, tak nuzovali a hubli.
Vcelku logické zpracovat zvíře celé. To jenom nějaká banda hňupů si z toho udělala modlu.
P.S.: co je špatného na semletí masa do párků nebo do psího žrádla?
ale ako chmuľovia sa ideme učiť od ľudí, ktorí teraz objavujú realitu. Moja stará matka, moja svokra tie to vedeli už dávno a prasiatko sa spracovalo, až na pár drobností celé. Chodte na dedinu s týmto článkom a tí starší sa n a ňom iba pousmejú.
Nevím jak kdo ale při pořádné domácí zabijačce je samozřejmostí ,že z prasete se zužitkuje všechno dokonce i jméno
Pamatuji se na jeden článek o hypotéční krizi: Zcela vážně se tam tvrdilo, že v USA přišli na to, díky krizi, že je třeba předem velmi pečlivě zvažovat, komu se půjčí a zda bude dlužník schopen svůj dluh splatit. Nebo: díval jsem se na jeden dokument o jakési letecké katasrofě a závěr byl tento (nevymýšlím si): Po rozsáhlém výzkumu se zjistilo, že bude-li mít únikový východ větší šířku, bude moci letadlo opustit více lidí a rychleji.
Tak jo, jdu se věnovat postelingu.
V ruských predajniach mäsa bol podobný prístup. Ak už mäso do predajne došlo, tak si zákazník nevyberal, že chce stehno alebo sviečkovú. Jednoducho mäsiar (řezník) odsekol z toho, čo mal práve po ruke a zabalil to do starých novín. Absolútna demokracia :-) .
Neviem, či som to pochopil správne, ale tá pani chce zaviesť niečo podobné. Keďže nechce objednávať len napr. sviečkovú, ale celé zvieratá.
Neviem, ako mäso predávajú na západe, ale myslím, že u nás sa spracujú takmer všetko. Chvosty sa dali bežne kúpiť (do polievky), uši sa spracovali do tlačenky, a varené prasacie paprčky sú veľká delikatesa. Aj keď mnohí nad tým ohŕňajú nos. Ale len dovtedy, kým to neokoštujú. Ako naša suseda :-).
Oni ji zakaznici brzo vycvici. Porad budou kupvat svickove a kyty a ji tam budou zustavat jen ty ocasky a rypaky. Tak si pani rekne, ze dokud se to neproda, tak nove maso neobjedna. Kdyz nebude mit to, co lidi chteji, nebudou tam lidi chodit a ona zkrachuje, zbyle maso shnije a zivot pujde dal.