Čtvrtek 28. října 2021, Den vzniku samostatného československého státu
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Bezmasá kuchyně není nudná. Zkuste 2 recepty

Jídlo

  7:00
Láká vás vegetariánská kuchyně? Během festivalu Vegetfest, který právě probíhá v sedmi pražských restauracích máte možnost ochutnat jídla, při kterých si na maso ani nevzpomenete. Nevěříte? Přinášíme vám malou ochutnávku.

Taštičky z nudlového těsta plněné čerstvým sýrem s restovanou zeleninou s houbami. foto: Alakarte.cz

"Nemusíte být zarytými vegetariány, abyste zjistili, že bezmasá jídla jsou chutná a pestrá," lákají na festival jeho organizátoři. Pokud nevěříte, vyzkoušejte tyto dva recepty:

Houbové risotto se špenátovou rolkou z jarního těsta a kozím sýrem

RENOMMÉ RESTAURANT

Budete potřebovat: 100 g žampionů * 100 g Shitake * 50 g sušených hub 200 g arborio rýže * 100 ml bílého vína * 150 g máslo * šalotku (asi 3 kusy) * česnek (2 stroužky) * 0,5 kg špenátu * 4 pláty jarního těsta * 300 g kozího sýra, 50 g parmezánu * sůl, pepř

Houbové risotto se špenátovou rolkou z jarního těsta a kozím sýrem.

Postup: Polovinu šalotky a česneku nasekáme najemno, zpěníme na tuku a přidáme špenát, ten orestujeme tak, aby se špenát pouze prohřál, ale nepustil vodu, ochutíme solí a pepřem. Kozí sýr nakrájíme na kostky a smícháme s vychlazeným špenátem, vzniklou směs rozdělíme na 4 díly. Pláty jarního těsta potřeme přepuštěným máslem a poklademe díl špenátové směsi a sbalíme do rolky. Vzniklou rolku pečeme 10minut na 180°C. Zbylou polovinu šalotky a česneku nakrájíme najemno a zpěníme na tuku, přidáme nakrájené žampiony a shitake, zarestujeme spolu s rýží, zalijeme bílým vínem a vývarem, přidáme sušené houby a vaříme dokud rýže nezměkne, na konec přidáme zbylé na kostičky vychladlého máslo a parmezán. Dochutíme solí a pepřem.


Taštičky z nudlového těsta plněné čerstvým sýrem s restovanou zeleninou s houbami

FLUIDUM RESTAURANT

Budete potřebovat: 400 g nudlového těsta * 250 g čerstvého sýra * 2 artyčoky * 1 mrkev * 100 g hlívy ústřičné * 1 tuřín * 100 g čerstvého špenátu * 1 žloutek * 50 g parmazánu * sůl, pepř

Taštičky z nudlového těsta plněné čerstvým sýrem s restovanou zeleninou s houbami.

Postup: Vyválíme nudlové těsto natenko cca. 1 mm. Polovinu zeleniny mimo špenátu povaříme a nasekáme najemno. Smícháme se žloutkem, čerstvým sýrem a parmazánem, dochutíme solí a pepřem. Z těsta vykrájíme taštičky cca 8x8 cm, naplníme zeleninovou směsí, překryjeme druhou vykrojenou taštičkou a okraje stlačíme k sobě. Dáme do vroucí osolené vody vařit 3-5 min. Druhou část zeleniny pokrájíme na menší kostičky a orestujeme na olivovém oleji do měkka, před podáváním přidáme špenát a přidáme trochu vody. Osolíme a opepříme. Na talíř dáme nudlové taštičky a přes ně položíme restovanou zeleninu.


Pokud se vám nechce vařit, vyražte přímo do restaurací. Speciální tříchodová menu pořídíte za cenu 290 Kč. Více informací na

Autoři:

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!