Čtvrtek 30. května 2024, svátek má Ferdinand
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Bezmasá kuchyně není nudná. Zkuste 2 recepty

Jídlo

  7:00
Láká vás vegetariánská kuchyně? Během festivalu Vegetfest, který právě probíhá v sedmi pražských restauracích máte možnost ochutnat jídla, při kterých si na maso ani nevzpomenete. Nevěříte? Přinášíme vám malou ochutnávku.

Taštičky z nudlového těsta plněné čerstvým sýrem s restovanou zeleninou s houbami. foto: Alakarte.cz

"Nemusíte být zarytými vegetariány, abyste zjistili, že bezmasá jídla jsou chutná a pestrá," lákají na festival jeho organizátoři. Pokud nevěříte, vyzkoušejte tyto dva recepty:

Houbové risotto se špenátovou rolkou z jarního těsta a kozím sýrem

RENOMMÉ RESTAURANT

Budete potřebovat: 100 g žampionů * 100 g Shitake * 50 g sušených hub 200 g arborio rýže * 100 ml bílého vína * 150 g máslo * šalotku (asi 3 kusy) * česnek (2 stroužky) * 0,5 kg špenátu * 4 pláty jarního těsta * 300 g kozího sýra, 50 g parmezánu * sůl, pepř

Houbové risotto se špenátovou rolkou z jarního těsta a kozím sýrem.

Postup: Polovinu šalotky a česneku nasekáme najemno, zpěníme na tuku a přidáme špenát, ten orestujeme tak, aby se špenát pouze prohřál, ale nepustil vodu, ochutíme solí a pepřem. Kozí sýr nakrájíme na kostky a smícháme s vychlazeným špenátem, vzniklou směs rozdělíme na 4 díly. Pláty jarního těsta potřeme přepuštěným máslem a poklademe díl špenátové směsi a sbalíme do rolky. Vzniklou rolku pečeme 10minut na 180°C. Zbylou polovinu šalotky a česneku nakrájíme najemno a zpěníme na tuku, přidáme nakrájené žampiony a shitake, zarestujeme spolu s rýží, zalijeme bílým vínem a vývarem, přidáme sušené houby a vaříme dokud rýže nezměkne, na konec přidáme zbylé na kostičky vychladlého máslo a parmezán. Dochutíme solí a pepřem.

Taštičky z nudlového těsta plněné čerstvým sýrem s restovanou zeleninou s houbami

FLUIDUM RESTAURANT

Budete potřebovat: 400 g nudlového těsta * 250 g čerstvého sýra * 2 artyčoky * 1 mrkev * 100 g hlívy ústřičné * 1 tuřín * 100 g čerstvého špenátu * 1 žloutek * 50 g parmazánu * sůl, pepř

Taštičky z nudlového těsta plněné čerstvým sýrem s restovanou zeleninou s houbami.

Postup: Vyválíme nudlové těsto natenko cca. 1 mm. Polovinu zeleniny mimo špenátu povaříme a nasekáme najemno. Smícháme se žloutkem, čerstvým sýrem a parmazánem, dochutíme solí a pepřem. Z těsta vykrájíme taštičky cca 8x8 cm, naplníme zeleninovou směsí, překryjeme druhou vykrojenou taštičkou a okraje stlačíme k sobě. Dáme do vroucí osolené vody vařit 3-5 min. Druhou část zeleniny pokrájíme na menší kostičky a orestujeme na olivovém oleji do měkka, před podáváním přidáme špenát a přidáme trochu vody. Osolíme a opepříme. Na talíř dáme nudlové taštičky a přes ně položíme restovanou zeleninu.

Pokud se vám nechce vařit, vyražte přímo do restaurací. Speciální tříchodová menu pořídíte za cenu 290 Kč. Více informací na www.vegetfest.cz

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!