Žádné nadšení pro biopotraviny nemám, koupila jsem si kilo biorajčat a do tří dnů všechny zplesnivěly. Doma na zahrádce vypěstovaná rajčata mi takto nikdy neplesnivěla.
DrSc, mimo jiné, už před WWII konstatoval, že má smysl hnojit i les, a dokládal to lepšími loveckými trofejemi. (Medailónek ke stým nadožitým narozeninám VESMÍR 76, říjen 1997) Možná překvapí, že např. kukuříce, odolná proti zavíječi kukuřičnému, má nižší obsah aflatoxinů.
Pokoušela jsem se vydobýt z textu nějakou informaci - snad, že některých vitamínů mají plodiny z "bio" výroby zhruba stejně, jako plodiny pěstované jinak.
Písemné vyjadřování autorky článku / možná ovlivněné i chybami překladu / je TRISTNÍ (= k pláči). Pracovat v oboru, kde se potřebuji dorozumívat slovy a nerozlišovat, co je PLODINA - POTRAVINA - JÍDLO ?
jako kuře z domácí farmy, klidně ho zase budu žrát. ale to hned tak nebude.
do té doby se naučte jíst, není to zas tak těžký, můžete to stihnout.
Typický blábol. Myslím, že nikdo netvrdí, že by měly biopotraviny obsahovat víc vitamínu C nebo železa než nebio potraviny. Jediné, o co jde, že neobsahují tolik chemických látek, jako jsou třeba pesticidy.
A britští odborníci netvrdí, že by pesticidy zdraví neškodily, ale jenom to, že to nelze (zatím) vědecky přesně prokázat a hlavně nelze prokázat, jak přesně škodí ty, které jsou v běžném jídle. Ze škodí, to je ale hodně pravděpodobné a až se přesně prokáže kdy, komu a jak, může už pro mnohé být celkem pozdě. No ale lidský rod jako celek to určitě přežije.
Chemie, která se cpe do potravin podléhá přísným pravidlům. Slyšel jsem názor odborníka, že menší riziko v potravinách představuje chemie než případné plísně, které někdy jsou v potravinách chemicky neošetřených
Protože celé to šílení kolem bioproduktů má za cíl prodat vám draze i to, co ve skutečnosti tolik nestojí, s argumentem, že to děláte kvůli svému zdraví, a v tom je ten háček.
V Truhlářské se svého času prodávaly biobanány (cca 90,-/kg), toby mě zajímalo, zda ty palmy nehnojili nebo nestříkali:-)
No banánovníky jsou velmi náchylné k různým chorobám, tudíž jsou stříkány, a to velmi. Někde jsem četl, že v Kostarice na banánových plantážích je ta nejpromořenější půda na světě.
chlape, Vaše příspěvky ke všem tématům patří ke klenotům českých písemností. Oni holt budou hlava!!
asi to bude pravda, důkaz nedávno dodal i největší soukromý biozemědělec a následně bioopodnikatel v Rakousku .
Chytili ho jak se snaží nekolik tisíc tun normálního obilí dostat jako "echt bio" do spotřebního řetězce .... ovšemže s příslušnou marží.
Protože toto podnikal velmi dlouho a nejenom s pšenicím je jasné, že minimálně část rakouských biokonzumentů po několik let v klidu a ve zdraví pojídala obyčejnou potravinu akorát si za ní připlatila.
Milý biozemědělec/překupník - umělec teď čelí soudnímu stíhání...
Oni zkoumaji rozdily mezi bio a nebio z hlediska vlivu na zdravi a zameri se na mineraly a vitamin C! To bych cekal od nedostatecne informovanych zaku zakladni skoly, nebo od nekoho, kdo ma za ukol za tucnou odmenu dehonestovat biopotraviny.
Co meli opravdu srovnavat: obsah pesticidu, insekticidu apod. u rostlin, obsah antibiotik a dalsich latek u zvirat.
To že není zásadního rozdílu mezi BIO a NEBIO není překvapující. S NEBIO sice jíme jistou dávku pesticidů (dusičnany se dostanou do potravin i při použití hnoje místo chemie a to v přibližně stejném množství) nicméně s BIO zase konzumujeme více plísní, které nejsou zas až tak dobré pro náš organismus.
Rozdíl je ve výrobním procesu, ale domnívám se, že pokud se chemie používá v rozumné míře, tak určitě není na škodu. Akorát se musí dodržet agrochemické postupy aby se chemie mohla rozpadnout eventuálně vyloučit.
při jejich konzumaci jsou, kvůli ceně, spořádávány výrazně menší porce.