Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Stylový oběd ke korunovaci Karla III. Upečte si quiche podle receptu britské ambasády

Korunovační quiche foto: YouTube

Recept
Královská rodina zveřejnila recept na pokrm, který si král s královnou vybrali ke korunovačnímu obědu. Slaný koláč se špenátem, fazolemi a estragonem se bude podávat v rámci takzvaného „velkého oběda“. Doma si ho můžete upéct také, jeho příprava je jednoduchá.
  5:00

Korunovační quiche krále Karla III. a královny choti Camilly

Oficiální definice pokrmu, který si král Karel III. a královna choť Camilla vybrali k obědu, zní: „Quiche z křupavého lehkého těsta s jemnou chutí špenátu, bobů a čerstvého estragonu, který se dá jíst teplý nebo studený se zeleným salátem a vařenými novými bramborami, ideální pro korunovační velký oběd.“

Ingredience (pro 6 osob)

Těsto

  • 125 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 25 g studeného másla nakrájeného na kostičky
  • 25 g sádla
  • 2 lžíce mléka
  • nebo hotové křehké těsto (250 g)

Náplň

  • 125 ml mléka
  • 175 ml smetany
  • 2 středně velká vejce
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého estragonu (nebo jiné bylinky)
  • sůl a pepř
  • 100 g strouhaného čedaru
  • 180 g čerstvého špenátu (lehce nasekaného)
  • 60 g povařených fava fazolí nebo sójových bobů edamame

Postup:

Mouku dejte do mísy spolu s máslem a tuky. Směs třete konečky prstů nebo použijte robotický mixér, dokud nezískáte pískovou strukturu podobnou strouhance. Po troškách přidávejte mléko a spojte ingredience v těsto. Přikryjte a nechte 30–45 minut odpočívat v chladničce.

Pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto rozválejte na kruh o něco větší, než je horní okraj formy, měl by být přibližně pět milimetrů silný. Formu vyložte těstem a dávejte pozor, aby v něm nebyly žádné otvory, jinak by směs mohla vytéct. Přikryjte a nechte dalších 30 minut odpočívat v chladničce.

Troubu předehřejte na 190 °C.

Těsto vyložte pečicím papírem, přidejte pečicí fazole a pečte tzv. naslepo 15 minut, poté odstraňte papír i pečicí fazole. Snižte teplotu trouby na 160 °C.

Mléko, smetanu, vejce, bylinky a koření vyšlehejte. Do předpečeného korpusu rozprostřete 1/2 strouhaného sýra, navrch dejte nasekaný špenát, fazole a bylinky a zalijte tekutou směsí. V případě potřeby směs jemně promíchejte, aby se náplň rovnoměrně rozptýlila, ale dávejte pozor, abyste nepoškodili těsto.

Posypte zbylým sýrem. Vložte do trouby a pečte 20–25 minut dozlatova.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!