Korunovační quiche krále Karla III. a královny choti Camilly
Oficiální definice pokrmu, který si král Karel III. a královna choť Camilla vybrali k obědu, zní: „Quiche z křupavého lehkého těsta s jemnou chutí špenátu, bobů a čerstvého estragonu, který se dá jíst teplý nebo studený se zeleným salátem a vařenými novými bramborami, ideální pro korunovační velký oběd.“
Ingredience (pro 6 osob)
Těsto
- 125 g hladké mouky
- špetka soli
- 25 g studeného másla nakrájeného na kostičky
- 25 g sádla
- 2 lžíce mléka
- nebo hotové křehké těsto (250 g)
Náplň
- 125 ml mléka
- 175 ml smetany
- 2 středně velká vejce
- 1 lžíce nasekaného čerstvého estragonu (nebo jiné bylinky)
- sůl a pepř
- 100 g strouhaného čedaru
- 180 g čerstvého špenátu (lehce nasekaného)
- 60 g povařených fava fazolí nebo sójových bobů edamame
Postup:
Mouku dejte do mísy spolu s máslem a tuky. Směs třete konečky prstů nebo použijte robotický mixér, dokud nezískáte pískovou strukturu podobnou strouhance. Po troškách přidávejte mléko a spojte ingredience v těsto. Přikryjte a nechte 30–45 minut odpočívat v chladničce.
Pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto rozválejte na kruh o něco větší, než je horní okraj formy, měl by být přibližně pět milimetrů silný. Formu vyložte těstem a dávejte pozor, aby v něm nebyly žádné otvory, jinak by směs mohla vytéct. Přikryjte a nechte dalších 30 minut odpočívat v chladničce.
Troubu předehřejte na 190 °C.
Těsto vyložte pečicím papírem, přidejte pečicí fazole a pečte tzv. naslepo 15 minut, poté odstraňte papír i pečicí fazole. Snižte teplotu trouby na 160 °C.
Mléko, smetanu, vejce, bylinky a koření vyšlehejte. Do předpečeného korpusu rozprostřete 1/2 strouhaného sýra, navrch dejte nasekaný špenát, fazole a bylinky a zalijte tekutou směsí. V případě potřeby směs jemně promíchejte, aby se náplň rovnoměrně rozptýlila, ale dávejte pozor, abyste nepoškodili těsto.
Posypte zbylým sýrem. Vložte do trouby a pečte 20–25 minut dozlatova.