4. září 2009 10:51 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Co dělat s rýží ze včerejška

Rýže | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Rýže | foto: Lidovky.cz

O rýži bych mohl mluvit nekonečně dlouho: o používání nejrůznějších technik pro její přípravu, o tom, proč je lepší jasmínová než indická basmati (je voňavější a více se lepí, což mi vyhovuje) nebo třeba, že kvalitu rýže můžete poznat podle pachu už při otevření obalu – schválně to někdy zkuste porovnat.

Myslím si, že značka Tilda je absolutně nejlepší, občas je k vidění i tady… Ale dnes bych rád ztratil pár slov hlavně o "rýži včerejší".

V Asii se zbytky rýže nikdy nevyhazují. Je to totéž jako v Čechách vyhodit chleba – vždycky se dá přece nějak zužitkovat. My z ní nejčastěji připravujeme fried rice, čili smaženou rýži. Dobrou smaženou rýži dokonce nikdy neuděláte z čerstvě navařené, protože je příliš měkká a lepivá.

Výchozí surovina musí být vychladlá a suchá. Rýže je proto druhý den ke smažení ta jediná správná – vlhkost se z ní dávno odpařila.

Receptů jsou mraky a v podstatě je důležitá jen technika přípravy, ne ingredience. Ty se často složí samy z toho, co doma najdete. Když přijdu večer z restaurace, kde moc nejím, jelikož nemám u vaření takovou chuť, dělávám si smaženou rýži z toho, co nabízí lednička: třeba i z párků nebo šunky, vajíček, jarní cibulky, hrášku, sojovky a trošky sambalu (ostré červené omáčky), opravdu můžete použít všechno možné.

A jak na to: rozpalte olej v pánvi a rozklepněte do ní 2 vajíčka. Rozmíchejte jako byste dělali míchaná vejce. Přidejte šunku, jarní cibulku, česnek nakrájený na plátky, chcete-li, tak i chilli omáčku, zeleninu (například hrášek), osolte a opepřete. Vložte rýži a zastříkněte trochou vody, sojové omáčky a jednou lžičkou sladké sojové omáčky kecap manis, o níž jsem tu už minule také mluvil. Dobře promíchejte a případně dochuťte podle sebe.

Kdo je Ari Munandar

Ari MunandarAri Munadra je původem indonéský šéfkuchař nově otevřené restaurace Zinc v hotelu Hilton Old Town (bývalá restaurace Maze Gordona Ramsayho). Dlouhá léta pracoval pro hotel Hilton po celém světě: v Asii, Evropě a Africe. Je mu 38 let, žije v Praze, kde se také oženil a má dvouletou dceru.