V mrazivém počasí je občas potřeba se něčeho dobrého napít. Koncentrovaný alkohol ve větším množství není do velké zimy vhodný, za určitých okolností je velmi nebezpečný. pokud ale pijete skutečněš jen, abyste se zahřáli, zkuste jeden z vynikajících horkých nápojů. Horké alkoholické nápoje jsou velmi oblíbené snad všude. Slováci mají hriate, Švédové glögg (víno svařené s vodkou a kořením), v Česku se pije svařené víno. Zkuste si ale namíchat i něco jiného.
Oblíbeným horkým nápojem je také punč. Jeho rodným krajem je Indie, do Evropy dostal až v 17. století díky britským kolonistům. Název tohoto nápoje je odvozen od hindského termínu panča, což znamená pět. Přesně tolik bylo původně ingrediencí, z nichž se punč skládal a to z vody, cukru, čaje, vína a araku – indické pálenky, která vzniká destilací zakvašených palmových šťáv či třtinové melasy. Někdy se do nápoje přidávalo ovoce nebo koření.
Co se dává do punčů a jiných horkých nápojů dnes? Může to být whisky, skotská, víno anebo rum. Záleží ale hlavně fantazii. Pokud si ale nevíte rady, máme pro vás pár tipů. Drinky pro vás připravil barový specialista Petr Vopálenský.
Jablkovo-švestkový punč se skořicí
30ml whisky (například Kings of Scotch)
40ml Belvoire jablko a švestka se skořicí
130 ml horké vody
Ozdoba: Kolečko limety
Černorybízový punč s jablkem
30 ml whisky
40 ml černorybízový cordial
130 ml horké vody
Ozdoba: Kolečko limety
Horká hruška
20 ml ovocné zázvorové šťávy
130 ml horké vody
50 ml hruškového Barona Hildprandta
Ozdoba: zázvor nebo jablečná křížala
Kořenistý jablečný punč se zázvorem
30 ml whisky
40 ml Belvoire zázvor a jablko
130 ml horké vody
Ozdoba: Kolečko limety