Středa 27. ledna 2021svátek má Ingrid 1 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Hity čokoholiků v Belgii: čokoládové šňupání i rtěnka

Čokoláda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čokoláda | foto: Reuters

BRUGGY Belgie je pro čokoholiky, tedy lidi závislé na čokoládě, tím, co Mekka pro muslimy. Belgičan Dominique Persoone je pak jejich opravdovou superstar. Jeho obchod The Chocolate Line v centru historických Brugg a brzy už i nový obchod v Antverpách by ovšem mohl konzumentům čokolády připravit pořádný šok. Čokoláda se tu totiž nejenom jí, ale i šňupe.

Šňupání čokolády je Persooneho osobní vynález a traduje se, že jej poprvé předvedl před třemi lety na narozeninovém večírku Rolling Stones. Od té doby si však směs kakaového prášku, máty a zázvoru získala věhlas a do stylového obchůdku za ní míří nespočet zahraničních turistů. I odpůrce šňupání čehokoli brzy zjistí, že kakaový prášek při kontaktu s nosní sliznicí vyvolává mimořádně silný vjem čokolády spojený s lehkostí máty a štiplavostí zázvoru.

Kdo by měl pocit, že mu kakaový prášek na obličeji a zejména kolem nosu mimořádně sluší, může si za zhruba 90 korun odnést i čokoládovou a opravdu funkční rtěnku. Byla by však škoda zastavit se jen u největších atrakcí.

Pohled do prodejních pultů s pralinkami milovníkům čokolády dává tušit, že The Chocolate Line opustí s řádně odlehčenou peněženkou. Předem se ovšem vyplatí ochutnat, některé kombinace chutí nemusejí sednout každému.

Rozhodně se vyplatí ochutnat marcipán obalený v pyré z oliv a odvážnější mohou vyzkoušet i různé bonbony, v nichž se kombinuje čokoláda s květákem, hráškem či sušenými rajčaty. Komu ale nezachutná kombinace čokolády se smaženými cibulkami, ten jako by nebyl. Vysvětlení, které Persoone ke zdánlivě šílené kombinaci dodává, je však nanejvýš logické. "Cibule má v sobě hodně cukru. Když se smaží, tak v podstatě uvolňuje karamel," říká.

Ne nadarmo se jeho snaha šokovat projevila i v jeho přezdívce. Lidé ho často označují za shock-o-latiera. Označení přitom vychází z francouzského chocolatier, tedy někdo, kdo vyrábí a prodává čokoládu.

Na Persooneho se dá v The Chocolate Line s trochou štěstí narazit a sám rád poskytne podrobný výklad o netradičních kombinacích chutí. Na jeho vynálezy lze přitom narazit i v regálech supermarketů prakticky kdekoli na světě.

Stačí si koupit například čokoládu s kousky chilli papriček. "Před patnácti lety, když jsem s obchodem začínal, jsem začal prodávat právě čokoládu s chilli papričkami. Každý mi tehdy říkal, že jsem blázen, ale teď to tak dělá každý," dodává.

Jeho věhlas už dávno překročil hranice, jeho výrobky lze po troše pátrání najít i v Česku a sám dodává zboží do několika špičkových restaurací světa.

Čokoláda a Michelin
Je také jedním ze tří prodejců čokolády, které v případě Belgie zmiňuje gurmánský průvodce Michelin.

Samotní Belgičané, kteří spotřebují každý zhruba 22 kilogramů čokolády ročně, Persooneho považují za opravdovou celebritu a Bruggy, kde má svůj obchod, za centrum belgického "čokoládového" průmyslu. Přestože například letiště v Bruselu je místem, kde se prodá vůbec nejvíce čokolády na světě, za nejlepšími pralinkami je třeba vypravit se právě do jednoho z nejzachovalejších středověkých měst na světě.

V Bruggách je zhruba padesátka malých rodinných obchůdků s čokoládou a zákazníci se ve výběru prakticky nemohou splést, každý je skvělý. Návštěvu lze zakončit návštěvou muzea čokolády Choco-story, kde je možné strávit hodiny výletem za historií čokolády.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!