V Santo Domingo de Heredia, malém městečku nedaleko metropole San José, vede entomolog Manuel Zumbado svůj výzkum v Národním ústavu biodiverzity (INBio), nevládní organizaci založené v roce 1989.
Program potravinové diverzifikace se týká nejen reprodukce několika druhů místního hmyzu, ale také hub. Zde vědci vycházejí z významu těchto organismů ve výživě v himalájském království Bhútánu. Ve vědeckém týmu je tak expertka na mykologii z této země Ugjen Jangčenová a entomoložka z Beninu Elisabeth T. Zannouová. "Benin má zkušenosti v pojídání hmyzu, Bhútán zase v konzumaci hub a Kostarika v otázkách biodiverzity," říká Marianella Feoliová stojící v čele nadace, která program koordinuje.
V Beninu se například s oblibou pojídají termiti, sarančata, cvrčci, motýlí larvy a červi, potvrzuje Manuel Zumbado, který se svými kolegy tuto zemi v západní Africe navštívil. "Také v dalších zemích servírují gastronomické restaurace hmyz," zdůrazňuje.
Kobylky jsou chutnější než krevety
"Ze začátku si lidé myslili, že jsme tak trochu blázni, ale považuji to za významnou alternativu, nejen za potravu pro přežití, ale také za známku kultury," prohlašuje. "Kobylky jsou chutnější než krevety. Jen je ochutnat!" tvrdí.
"Je možné je smažit, grilovat na rožni s cibulí," upřesňuje a dodává: V Beninu mi říkali, že nejraději jedí hmyz s rybami." Aby přesvědčil veřejnost, kterou pomyšlení na pojídání hmyzu neuvádí do velkého nadšení, doporučuje etymolog zanést jej na jídelníček restaurací a
začít těmi luxusními.
Myšlenka servírovat hmyz, samozřejmě s vhodným vínem, se zalíbila jednomu hotelu v provincii Guanacaste na severu Kostariky, která je hlavní turistickou oblastí země. "Požadoval bych za porci vysokou částku, aby si jí zákazníci vážili," dodává Manuel Zumbado se zlomyslným úsměvem.
Hmyz je chutnější než krevety, tvrdí vědci a chtějí měnit jídelníček
SANTO DOMINGO DE HEREDIA -
V kostarických restauracích si brzy budete moci objednat ražniči z kobylek nebo larvy skarabea. Alespoň v to doufají vědci, kteří chovají hmyz pro lidskou spotřebu inspirováni Afrikou, kde je tento typ gastronomie rozšířen.
Nebolí, o to je záludnější. Neurochirurg Klener popisuje, jak poznat nádor v hlavě a jak se mu dá předcházet
Příliš bolesti pro krásu. Někdo by měl módním tvůrcům Met Gala říct, že Šípkové Růženky už patří jen do muzea
Byla syfilida „daní za genialitu“? Smetanovo utrpení nebylo v jeho hudbě vůbec slyšet, říká psychiatr Höschl
Kam všude jsme mohli jezdit metrem? Podívejte se, jak se v průběhu století měnily plány Prahy
Škrtí, ale sluší. „Casual friday“ sedm dní v týdnu si dopřávají nejen politici, nastává soumrak pánské kravaty?
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...