Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Pečené hřiby po provensálsku podávejte s bagetou. Jak na ně?

hřib foto: Shutterstock

Hřib dubový (Boletus reticulatus) vyrůstá za příznivých podmínek již v druhé polovině května a můžeme ho nalézt ještě v říjnu. Lidově se mu říká dubák, doubňáček, dubňák, doubravník či bílý hřib. Je to jeden z nejchutnějších hřibů, v kuchyni je všestranně použitelný, hřibovité aroma vyniká při sušení.
  5:00

Hojně se vyskytuje především v listnatých teplomilných lesích, nejčastěji v nížinách, roste pod duby, buky, habry, lípami. Plodnice dorůstají až kolem 200 mm, v mládí je klobouk polokulovitý, později klenutý až poduškově rozložený. Pokožka klobouku, která za sucha rozpraskává, je barevně variabilní, v odstínech hnědých až hnědošedých. Třeň je v mládí soudkovitý, později kyjovitý s výraznou síťkou s oky v horní části. Bílá dužnina barvu nemění.

Záměna za jedovaté druhy je malá, laik si může hřib dubový splést s nejedlým hřibem žlučníkem, který má rovněž výraznou síťku na třeni, dužnina však na řezu růžoví a je hořká, roste však pod jehličnany. Na stejných místech se může objevit vzácný jedlý hřib bronzový.

Pečené hřiby po provensálsku

  • 600 g hřibů dubových střední velikosti(hřib smrkový)
  • 2–3 jarní cibulky
  • 2–3 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce sekané petrželky
  • citronová šťáva
  • olej
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Klobouky nakrájíme na tenké plátky, nožičky nadrobno nasekáme. V pánvi rozpustíme olej s máslem v poměru 1 : 1, plátky klobouků opečeme dozlatova z obou stran, osolíme, opepříme, odložíme stranou na teplé místo. Do šťávy po pečení přidáme nasekané nožičky, česnek, cibulku i s natí, strouhanku. Směs krátce orestujeme, osolíme, opepříme. Na talíře rozložíme plátky klobouků, posypeme orestovanou směsí a nasekanou petrželkou. Dochutíme citronovou šťávou. Podáváme s bagetou, případně se suchým bílým vínem.