Pátek 12. července 2024, svátek má Bořek
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Hrušková galetka s mandlovými kousky. Jak na ni podle foodblogera?

Jídlo

  6:28
Máte rádi francouzskou kuchyni? Potom si zamilujete hruškovou galetku, kterou můžete podávat třeba i se zmrzlinou. Jak na ni poradí foodbloger Vojtěch Fiala.

Hrušková galetka s mandlemi foto: Diana

Hrušková galetka s mandlovými kousky

  • 100g hladké mouky
  • 70g jemně mletých mandlí
  • 30g moučkového cukru
  • 105g másla
  • špetku soli
  • 1/2 lusku vanilky

Na náplň:

  • 4ks velké oloupané hrušky
  • mandlové kousky
  • cukr krupice
  • vanilková zmrzlina

Postup: Nejdříve si připravíme těsto. Do mísy si dáme mouku s mandlemi. Do mouky přidáme moučkový cukr. Tupou stranou nože si vyškrábneme semínka z vanilky a přidáme je ke směsi. Nakonec přidáme vychlazené máslo, osolíme a celé zpracujeme do vláčného těsta. Těsto dáme do lednice a necháme cca hodinu odpočinout.

Vychlazené těsto si vyndáme z lednice a mezitím si připravíme náplň. Hrušky rozpůlíme a zbavíme jádřince. Nakrájíme na tenké plátky.

Těsto nám zatím změklo a můžeme ho rozválet. Nejlepší je rozválet ho rovnou na pečícím papíru, aby se plát nepotrhal.Plátky hrušek postupně skládáme od středu těsta až po okraj. Okraje necháme volné na ohyb. Poskládané hrušky ocukrujeme a posypeme plátky, nebo kousky mandlí.

Zbylé kraje přehneme a tím zakryjeme okraj hrušek. Přehlé okraje pomažeme rozšlehaným vajíčkem. Celý koláč pečeme na 180 stupňů cca 20 minut. Servírujeme se zmrzlinou.

Autor: