Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Jak na oblíbený vanilkový termix? Zkuste recept foodblogerky

Vanilkový termix foto: Lucie Grusová

Z termixů je asi nejvíc oblíbený čokoládový. Lidi prostě čokoládu milují! Já osobně ale kopu za tým „vanilka“. Proto jsem musela připravit recept i na tuhle vanilkovou dobrotu. Jestli to máte podobně jako já, nebo prostě jen chcete vyzkoušet další variantu termixu, určitě si tenhle hebký vanilkový krém se mnou připravte. A dejte vědět, který tým jste vy.
  5:00

Vanilkový termix

  • 6 žloutků
  • 250 g smetany ke šlehání
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 20 g másla
  • cca 50 g sladidla * (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
  • 250 g měkkého tučného tvarohu

Postup: Žloutky přeceďte přes sítko. Zbavíte je tak tuhých poutek, která by zbytečně narušovala jemnou strukturu termixu. 

  • Místo extraktu lze použít zrníčka z vanilkového lusku.
  • Pro snížení kalorické hodnoty a obsahu tuku můžete smetanu na šlehání nahradit její variantou na vaření a vynechat máslo. Jen počítejte s tím, že směs bude o něco řidší.
  • Pokud máte k dispozici kuchařský teploměr, použijte ho. Smetana se žloutky by při zahřívání měla dosáhnout, ale nepřekročit teplotu 85 °C.
  • Pro zajímavý barevný efekt můžete vanilkový termix navrstvit do skleniček s termixem čokoládovým.

V malém hrnci za častého promíchání zahřejte téměř k varu smetanu s přidaným vanilkovým extraktem a máslem. Postupně pár lžic horké smetany vmíchejte do žloutků, abyste je zahřáli. Za stálého míchání tenkým pramínkem nalijte žloutkovou směs do hrnce k horké smetaně.

Pečlivě míchejte a zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout (asi jako mírně řidší pudink). Pozor, abyste to s teplotou nepřehnali. Směs se nesmí vyloženě vařit, jinak se žloutky srazí. Jakmile směs zhoustne, odstavte ji z plotny, oslaďte podle chuti a ještě za tepla vmíchejte tvaroh. Hmotu rozdělte do skleniček podle počtu porcí a nechte alespoň 4 hodiny v lednici odpočinout.

Termix podávejte vychlazený a případně doplněný například šlehačkou, křupavost dodá trošku opražených ořechů a kontrastní kyselost zase pár lžiček rozvaru z lesního ovoce.

Termix vydrží v lednici cca 2-3 dny.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....