Vanilkový termix
- 6 žloutků
- 250 g smetany ke šlehání
- pár kapek vanilkového extraktu
- 20 g másla
- cca 50 g sladidla * (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
- 250 g měkkého tučného tvarohu
Postup: Žloutky přeceďte přes sítko. Zbavíte je tak tuhých poutek, která by zbytečně narušovala jemnou strukturu termixu.
|
V malém hrnci za častého promíchání zahřejte téměř k varu smetanu s přidaným vanilkovým extraktem a máslem. Postupně pár lžic horké smetany vmíchejte do žloutků, abyste je zahřáli. Za stálého míchání tenkým pramínkem nalijte žloutkovou směs do hrnce k horké smetaně.
Pečlivě míchejte a zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout (asi jako mírně řidší pudink). Pozor, abyste to s teplotou nepřehnali. Směs se nesmí vyloženě vařit, jinak se žloutky srazí. Jakmile směs zhoustne, odstavte ji z plotny, oslaďte podle chuti a ještě za tepla vmíchejte tvaroh. Hmotu rozdělte do skleniček podle počtu porcí a nechte alespoň 4 hodiny v lednici odpočinout.
Termix podávejte vychlazený a případně doplněný například šlehačkou, křupavost dodá trošku opražených ořechů a kontrastní kyselost zase pár lžiček rozvaru z lesního ovoce.
Termix vydrží v lednici cca 2-3 dny.
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |