Pondělí 25. října 2021, svátek má Beáta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Kari s vepřovým masem

Jídlo

  16:18
PRAHA - Fakt si nevzpomenu, jak se v mé ledničce objevila baňatá plastová nádobka uzavřená víčkem. Nejméně rok ovšem stojí v pravém rohu nejspodnější police a jednou za čas na ní dojde.

Kari s vepřovým masem foto: ApetitLidové noviny

Ta nádobka skrývá pastu zeleného kari a přiznám se vám, že s žádnou jinou ingrediencí jsem nazažila takové dobrodružství, jako právě s touhle ne moc vzhlednou pastou. Poprvé jsem ji zkusila obyčejně: přidala jsem ji k mému oblíbenému dušenému kuřeti s brambory a mrkví. Zafungovalo skvěle.

Pak jsem to riskla s kachnou, kterou jsem potřela medem promíchaným s kari. Znovu úspěch. Naposledy jsem půlku malé lžičky tohoto výrazného orientálního koření ponořila
do hrnce, kde jsem vařila zeleninu na polévku. A znovu se to povedlo. Na svůj záhadně získaný kari poklad nedám dopustit.

DOBA PŘÍPRAVY:
10 minut + 30 minut na ‚vypocení‘ lilků + 15 - 20 minut na vaření
Pro 4 osoby

POTŘEBUJETE:
400 ml kokosového mléka
3 lžíce zelené kari pasty
500g vepřového (kýta, panenka), nakrájeného přes vlákno na tenké proužky
250 g lilků, nakrájených na kousky nebo kostičky, nasolených, propláchnutých a osušených
několik třešňových rajčátek, ideálně žlutých
1 zelenou papriku
2 citronové lístky (můžete nahradit jemně strouhanou kůrou z pečlivě omyté limety)
Na dochucení:
trochu rybí nebo sojové omáčky
2 lžičky přírodního tmavého cukru
1 zelenou chilli papričku, nakrájenou na tenké proužky trochu citronové šťávy, sůl
Na ozdobu:
hrst listů čerstvé bazalky

1. UMÍCHEJTE OMÁČKU

Plechovku kokosového mléka nechte odstát a opatrně ji otevřete. Na povrchu by měla být vrstvička smetany. Tu seberte lžící a dejte do středně velkého silnostěnného kastrolu a na
středním až vyšším plameni ji rozehřejte. Jakmile smetana bublá a začne se z ní oddělovat
tuk, přidejte kari pastu a za stálého míchání chvíli vařte. Pak přilijte zbývající kokosové mléko a promíchejte.

2. VLOŽTE MASO A ZELENINU
Pomalu přiveďte k varu a přidejte maso. Za mírného varu vařte asi deset minut bez pokličky, pak vsypte kostičky lilků, papriky, rozčtvrcená rajčátka a případně citronové lístky. Dolaďte solí, cukrem a nebo rybí omáčkou. Vařte jen pár minut, dokud nebudou lilky a papriky křehké.

3. DOCHUŤTE A OZDOBTE
Vmíchejte chilli, případně dochuťte pár kapkami citronové šťávy, ozdobte bazalkou. Podávejte s rýží.

Zavítejte do Thajska

Thajská kuchyně má dvě základní podoby. První je ostrá, druhá naopak extra jemná. Typickými přísadami je kokosové mléko, kari, rybí omáčka, citrusová
kůra a lístky. Kuřecí polévka s kokosem Na másle orestujte jarní cibulku, přidejte na tenké plátky nakrájenou červenou, zelenou a žlutou papriku, na nudličky pokrájená
kuřecí prsa, nasekanou petrželku, koriandr a kari. Kari je lepší použít čerstvé, nikoli sušené. Opepřete a přidejte trochu nastrouhaného
zázvoru.
Přidejte lžíci sardelové pasty a poduste. Podlijte půl litrem kokosového mléka a ochuťte medem a limetkovou šťávou. Osolte a můžete přidat i smetanu. Pálivý okurkový salát Smíchejte drobně nasekanou salátovou okurku s vodou, citronovou
šťávou, cukrem a solí. Dobře promíchejte, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a feferonky. Misku přikryjte a nechte v lednici. Před servírováním posypte petrželkou.
Kristina Vacková

Autoři:

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Mohlo by vás zajímat