Pak jsem to riskla s kachnou, kterou jsem potřela medem promíchaným s kari. Znovu úspěch. Naposledy jsem půlku malé lžičky tohoto výrazného orientálního koření ponořila
do hrnce, kde jsem vařila zeleninu na polévku. A znovu se to povedlo. Na svůj záhadně získaný kari poklad nedám dopustit.
DOBA PŘÍPRAVY:
10 minut + 30 minut na ‚vypocení‘ lilků + 15 - 20 minut na vaření
Pro 4 osoby
POTŘEBUJETE:
400 ml kokosového mléka
3 lžíce zelené kari pasty
500g vepřového (kýta, panenka), nakrájeného přes vlákno na tenké proužky
250 g lilků, nakrájených na kousky nebo kostičky, nasolených, propláchnutých a osušených
několik třešňových rajčátek, ideálně žlutých
1 zelenou papriku
2 citronové lístky (můžete nahradit jemně strouhanou kůrou z pečlivě omyté limety)
Na dochucení:
trochu rybí nebo sojové omáčky
2 lžičky přírodního tmavého cukru
1 zelenou chilli papričku, nakrájenou na tenké proužky trochu citronové šťávy, sůl
Na ozdobu:
hrst listů čerstvé bazalky
1. UMÍCHEJTE OMÁČKU
Plechovku kokosového mléka nechte odstát a opatrně ji otevřete. Na povrchu by měla být vrstvička smetany. Tu seberte lžící a dejte do středně velkého silnostěnného kastrolu a na
středním až vyšším plameni ji rozehřejte. Jakmile smetana bublá a začne se z ní oddělovat
tuk, přidejte kari pastu a za stálého míchání chvíli vařte. Pak přilijte zbývající kokosové mléko a promíchejte.
2. VLOŽTE MASO A ZELENINU
Pomalu přiveďte k varu a přidejte maso. Za mírného varu vařte asi deset minut bez pokličky, pak vsypte kostičky lilků, papriky, rozčtvrcená rajčátka a případně citronové lístky. Dolaďte solí, cukrem a nebo rybí omáčkou. Vařte jen pár minut, dokud nebudou lilky a papriky křehké.
3. DOCHUŤTE A OZDOBTE
Vmíchejte chilli, případně dochuťte pár kapkami citronové šťávy, ozdobte bazalkou. Podávejte s rýží.
Zavítejte do Thajska |
Thajská kuchyně má dvě základní podoby. První je ostrá, druhá naopak extra jemná. Typickými přísadami je kokosové mléko, kari, rybí omáčka, citrusová |