Středa 12. srpna 2020svátek má Klára 29 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Každý druhý chléb či pečivo jsou přesolené, ukázal průzkum

Chléb a mouka (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Chléb a mouka (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

PRAHA Průzkum iniciativy Vím, co jím a piju ukázal, že každý druhý chléb nebo pečivo, které si Češi koupí v obchodě, obsahuje více soli, než je doporučeno. Nejvíc jí je v obyčejném rohlíku soleném a kmínovém chlebu.

Z 20 vzorků 11 splnilo kritéria Světové zdravotnické organizace (WHO) na obsah soli a jen devět také kritéria na obsah přidaných cukrů, rizikových tuků, vlákninu a celkovou energii, řekl člen správní rady iniciativy docent Jiří Brát.

Norma WHO je pět gramů soli na den, Češi ji podle Bráta až třikrát překračují. Po Maďarsku jsou na tom se spotřebou soli nejhůře v Evropě, do normy se naopak vejde západní část kontinentu. Až 75 procent příjmu soli je z komerčně dodaných potravin. Chléb a pečivo tvoří třetinu denní dávky.

Chleba (ilustrační foto)

Alena Šteflová z české kanceláře WHO připomněla, že vysoká spotřeba soli zvyšuje riziko nemocí srdce a cév či rakoviny. „Pokud by Češi snížili příjem soli na pět gramů za den, snížili by si riziko mrtvice o 23 procent a infarktu o 17 procent,“ řekla.

Sůl zvyšuje chuť k jídlu, proto nepřímo souvisí s obezitou. Vysoký příjem soli vede k osteoporóze, zatěžuje ledviny a celkově přispívá k nezdravému stravování. „Hodně slané potraviny, chipsy, uzeniny či sýry bývají celkově chuťově výrazné, tučné, určené k rychlé konzumaci a přejídání,“ upozornil obezitolog Petr Hlavatý.

Brát k průzkumu doplnil, že rozpětí zjištěných hodnot bylo od 0,71 do 1,83 gramů soli na 100 gramů výrobku. Kritérium iniciativy je 1,25 a WHO 1,2 gramu na 100 gramů výrobku, což jsou zhruba dva krajíce chleba nebo dva a půl rohlíku.

Špatné výsledky měly výrobky sypané hrubou solí, při nákupu by proto lidé měli vybírat pečivo, které jí není posypáno. U baleného pečiva by měli hledat obsah soli v tabulce výživových hodnot.

Méně soli

Brát ocenil i projekt členů Potravinářské komory ke snížení obsahu soli v dehydratovaných výrobcích, jako jsou natur polévky, natur bujóny, kořenící směsi či instantní nudle. Za pět let trvání projektu klesly hodnoty soli v těchto výrobcích přinejmenším na polovinu a dosahují nejvýš 1,2 gramu. Mnohem větším zdrojem soli tak může podle Bráta být strava připravená doma, zvlášť pokud si strávníci jídlo přisolují. Na zdravotní rizika nadměrného solení upozorní od 16. do 22. března mezinárodní kampaň Salt Awareness Week.

,

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří románů Stanislav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Lucie Výborná | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Zdravotník odebírá vzorky pro testování na covid-19 v indické Kalkatě. (23.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!