První akcí je dačické Cukrování 26. června. Nejznámější je tradiční Borůvkobraní v Borovanech, které je tentokrát naplánováno na víkend 10. a 11. června, řekl koordinátor projektu Marcel Goetz.
Součástí Kulinářských zážitků, které mají na jih Čech přilákat turisty, je 15 akcí. Nově se bude v červenci konat první kulinářský festival v Táboře nebo v září zelobraní ve Vidově na Českobudějovicku. Rožmberskými specialitami v Pohádkovém království se chtějí organizátoři představit na třetím veletrhu cestovního ruchu v krajském městě Jihočeský kompas.
Borůvkobraní se koná už pošesté a poprvé je naplánováno na dva dny, uvedla za organizátory akce Alena Seberová. I letos se lidé mohou těšit na soutěž v pojídání kynutých borůvkových knedlíků. Tentokrát však bude soutěž omezena na 50 účastníků, aby bylo možné zajistit její bezproblémový průběh, poznamenala. Lidé budou moci ochutnat borůvkové pokrmy typické pro tento region a nově také z Dolních Rakous.
Návštěvníci se tak poprvé podívají do zrekonstruovaného zámečku, kde bude například řemeslný jarmark. Připravena je i borůvková cyklotrasa se zastávkami, kde si lidé budou moci borůvky skutečně nasbírat, dodala Seberová.
Akce, které se konají v rámci Kulinářských zážitků, budou zveřejněny na internetových stránkách Jihočeské centrály cestovního ruchu www.jiznicechy.cz.