zapráším moukou a zaliji vývarem a přidám zvlášť udušené žampiony a trochu smetany: 20 minut. Skvělé jsou řízky, kam do strouhanky přidávám sezamová semínka.
Mám ještě pár dalších evergreenů, ale když mám dobrou náladu – vymýšlím zvláštnosti, hledám nové kombinace a neotřelá koření. Tak jsem to tentokrát zkusila s estragonem, který u nás ještě moc nepoužíváme. A recept, který vám prozrazuji, je báječný. Ihned ho zařazuji do svých kuřecích stálic.
DOBA PŘÍPRAVY:
10–15 minut
+ 25–30 minut na pečení
Pro 8 osob
POTŘEBUJETE:
8 kuřecích prsíček bez kůže
20 g čerstvého estragonu
300 g čerstvého měkkého pikantního
sýra (např. ovčího, kozího)
5 pevných, zralých rajčat
3 lžíce olivového oleje
sůl a černý pepř, čerstvě mletý
1. ROZŘÍZNĚTE MASO
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Do každého
kousku kuřete udělejte ostrým nožem dlouhý podélný zářez. Maso podél něj rozevřete a naklaďte v jedné vrstvě do lehce vymaštěného pekáčku nebo zapékací mísy.
2. SMÍCHEJTE PŘÍSADY
Osm lístků estragonu nechte na ozdobu, zbytek jemně posekejte a spolu s pepřem vešlehejte do kozího sýra. Směs pak lžičkou naneste do zářezů v mase. Rajčata nakrájejte na plátky a na každý kousek kuřete položte dva; přidejte
lístek estragonu a zakápněte olejem.
3. ZAPÉKEJTE V TROUBĚ
Osolte, opepřete a vložte na pětadvacet až třicet minut do trouby. Kuře má být propečené, ale ještě vláčné; pokud je budete podávat studené, odlijte z pekáče šťávu.
Pikantní sýry každému nevoní |
Je pravda, že kozí sýr má svou specifickou chuť a vůni a není příliš oblíbený. Je ale velmi zdravý a v kuchyni se hodí zejména k zapékání. |