Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
130 let

Lidovky.cz

Kuře na estragonu se sýrem

Jídlo

  16:05
Kuřecí maso mě nemůže nikdy zklamat. Mám vychytané, že ho rozporcované, okořeněné sladkou paprikou vyndám v přikrytém pekáči z trouby přesně za 45 minut dokonale upečené na másle.

Kuře na estragonu se sýrem foto: Reprofoto

Mám ho ráda jako základ omáček, kdy ho rozkrájené na kousky dobře osmažím na oleji,
zapráším moukou a zaliji vývarem a přidám zvlášť udušené žampiony a trochu smetany: 20 minut. Skvělé jsou řízky, kam do strouhanky přidávám sezamová semínka.

Mám ještě pár dalších evergreenů, ale když mám dobrou náladu – vymýšlím zvláštnosti, hledám nové kombinace a neotřelá koření. Tak jsem to tentokrát zkusila s estragonem, který u nás ještě moc nepoužíváme. A recept, který vám prozrazuji, je báječný. Ihned ho zařazuji do svých kuřecích stálic.

DOBA PŘÍPRAVY:
10–15 minut
+ 25–30 minut na pečení
Pro 8 osob

POTŘEBUJETE:

8 kuřecích prsíček bez kůže
20 g čerstvého estragonu
300 g čerstvého měkkého pikantního
sýra (např. ovčího, kozího)
5 pevných, zralých rajčat
3 lžíce olivového oleje
sůl a černý pepř, čerstvě mletý

1. ROZŘÍZNĚTE MASO

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Do každého
kousku kuřete udělejte ostrým nožem dlouhý podélný zářez. Maso podél něj rozevřete a naklaďte v jedné vrstvě do lehce vymaštěného pekáčku nebo zapékací mísy.

2. SMÍCHEJTE PŘÍSADY
Osm lístků estragonu nechte na ozdobu, zbytek jemně posekejte a spolu s pepřem vešlehejte do kozího sýra. Směs pak lžičkou naneste do zářezů v mase. Rajčata nakrájejte na plátky a na každý kousek kuřete položte dva; přidejte
lístek estragonu a zakápněte olejem.

3. ZAPÉKEJTE V TROUBĚ

Osolte, opepřete a vložte na pětadvacet až třicet minut do trouby. Kuře má být propečené, ale ještě vláčné; pokud je budete podávat studené, odlijte z pekáče šťávu.

Pikantní sýry každému nevoní

Je pravda, že kozí sýr má svou specifickou chuť a vůni a není příliš oblíbený. Je ale velmi zdravý a v kuchyni se hodí zejména k zapékání.

Ovčí nebo kozí sýry vůbec rozdělují lidi na dva tábory. Ženy je většinou nemají moc v lásce, protože se jim zdá, že vydávají nemilý a zvláštní zápach – „kozinku“.

Mužům zase tyto sýry příliš nevadí. V Evropě jsou velkými milovníky kozích a ovčích produktů zejména Francouzi. Pokud s kozími sýry neprve začínáte a máte k nim nedůvěru, pak vyzkoušejte jistě termizovaný kozí sýr Do-Ra.

Stogramové balení koupíte v prodejnách zdravé výživy (např. Albio) za 21 korun a existují i ochucené verze. Chuť i vůně jsou decentní, sýr se skvěle roztírá a je výborný na chleba nebo k bramborám na loupačku.

V podobné cenové kategorii najdeme ještě Jihočeský kozí přírodní sýr (150 g za 28 Kč), výborný k vínu nebo do salátu. Je silný a výrazný a sehnat ho můžete i v kořeněné variantě také v prodejnách zdravé výživy.

Chcete-li ale skutečnou delikatesu, neváhejte koupit přírodní čerstvý kozí sýr Chavroux pur chévre (150 g za 45 Kč). Chutí i konzistencí připomíná jemný tvaroh, ale vůbec není „cítit“. A pak vám nabídneme kozí sýr pro pokročilé,

Chévre du Poitou – strukturou a vláčností připomíná sýry typu hermelín. Má zrající jádro a velmi výraznou chuť, navíc plíseň na povrchu. V kuchyni se skvěle hodí k zapékání. Seženete ho v síti hypermarketů a 200 g stojí 119 Kč.


 

Připraveno ve spolupráci s:
Autoři:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč